Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, critică pe români pentru risipă! „… a devenit obişnuinţă să fie frigiderul plin de alimente care expiră fără a fi consumate”

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, critică pe români pentru risipă! „… a devenit obişnuinţă să fie frigiderul plin de alimente care expiră fără a fi consumate”

1027
Comentariile sunt închise pentru Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, critică pe români pentru risipă! „… a devenit obişnuinţă să fie frigiderul plin de alimente care expiră fără a fi consumate”

În opinia ministrului Achim Irimescu, românii ar trebui să își schimbe comportamentul alimentar.  Spunea ca  umplerea frigiderului cu produse alimentare care nu vor fi consumate a devenit o obișnuință.

„Omenirea va ajunge la o criză alimentară și acest fapt a condus și la orientarea către ceea ce se aruncă și ceea ce se degradează, pentru că sunt două elemente diferite. Mai util ar fi să avem în vedere și modificarea mentalităților, în România. Cred că România are capacitatea de a rezolva această problemă.

 Avem un grup de lucru la nivelul ministerului, format din 25 de entități publice și private și sper ca, pe termen lung, să avem rezultate în combaterea risipei alimentare. Consumatorul trebuie să știe cum se comportă față de produs. Problema se pune tot mai acut pe viitor față de consumul de alimente.

Știm cu toții că actualmente, în Uniunea Europeană, fără subvenții, nu s-ar putea produce produse la prețuri accesibile pentru consumatori. Din păcate, la români s-a constatat o obișnuință în a-și umple frigiderul și, după un timp, să se constate depășirea termenului de valabilitate înainte de consum. Recunosc, și mie mi s-a întâmplat acest lucru. Deci, trebuie să ne schimbăm comportamentul alimentar”, afirma Irimescu.

Ministrul preciza că în țările vestice există asociații care se ocupă de redistribuirea alimentelor aflate în apropierea termenului de expirare, la prețuri modice, pentru populația defavorizată.

Deja în Vest s-au înființat forme care se ocupă cu redistribuirea alimentelor la prețuri modice pentru pătura săracă a populației, pentru a accesa alimente care sunt în termen de garanție și se mai pot consuma. Interesul nostru este să aruncăm cât mai puțin la coșul de gunoi.

Sumele care se pierd sunt foarte mari  „Numai la câți bani se alocă în agricultură pentru subvenții, ne putem da seama de impact. Dacă ne uităm la bugetul european, circa 40 de miliarde de euro, anual, se cheltuiesc în agricultură.

Sunt foarte multe soluții. Pe de altă parte, există riscul ca o mare parte dintre alimente să fie lăsate la un preț mare până la momentul expirării lor. Este extrem de important să dezvoltăm și soluții.

Sigur, trebuie să gestionăm foarte bine și termenele la care expiră alimentele, dar și comportamentul nostru ca și consumatori. Poate vi s-a întâmplat ca un produs, care trebuie să stea la o anumită temperatură, a stat aruncat pe un alt raft, iar de bună credință îl cumperi și constați acasă că acesta nu mai e bun de consum, a mai declarat Achim Irimescu.

Sursa:agrointel.ro

 

Facebook Comments