Abuzuri CUMPLITE ale jandarmilor în Piața Victoriei. “Ascultă-mă, ni s-a dat ordin să facem 100 de arestări. Și-am făcut 100 de arestări. Nici nouă nu ne convine, dar suntem militari. Trebuie să îndeplinim ordinele, înțelegi?”

Abuzuri CUMPLITE ale jandarmilor în Piața Victoriei. “Ascultă-mă, ni s-a dat ordin să facem 100 de arestări. Și-am făcut 100 de arestări. Nici nouă nu ne convine, dar suntem militari. Trebuie să îndeplinim ordinele, înțelegi?”

796
Comentariile sunt închise pentru Abuzuri CUMPLITE ale jandarmilor în Piața Victoriei. “Ascultă-mă, ni s-a dat ordin să facem 100 de arestări. Și-am făcut 100 de arestări. Nici nouă nu ne convine, dar suntem militari. Trebuie să îndeplinim ordinele, înțelegi?”

Un jurnalist care a avut o participare activă la protestele din Piața Victoriei scrie despre abuzurile pe care jandarmii le-au comis în noaptea în care s-au înregistrat incidente în zonă.

Vreo 50 de jandarmi aleargă pe Calea Victoriei. Sunt în formație de șase și scuturile lor de plastic, bastoanele de cauciuc și vizierele căștilor troncăne odată cu ropotele bocancilor grei pe asfalt.

Eu sunt pe trotuar. Scot telefonul să fac un live pe Facebook. Strada e aproape goală acum, după ce bătaia de miercuri noapte, din Piața Victoriei, dintre huligani și jandarmerie a pus punct protestelor masive împotriva guvernului.

Jandarmii respiră cu aburi, ajung la Palace Casino, se opresc din fugă și continuă să meargă către intersecție. Îi urmez încet și continui să filmez.

În mijlocul intersecției, două dube, venite din direcția opusă, staționează cu luminile albastre pornite. Un jandarm îi dă unui tip șuturi în fund și altul îl trage spre dubă. Odată intrat în dubă, jandarmii îl împing afară. “Eu mă duc, mă, acasă! Eu plec acasă!”, țipă bărbatul și se-ndepărtează ezitând, de parcă nu-i vine să creadă că i se dă voie să plece.

“Marș!”, țipă jandarmul și-i face vânt cu ambele mâini, ca și cum ar împinge o mașină de pe o stâncă.

Apoi jandarmul își îndreaptă privirea către mine, mă vede filmând, se-apropie și strigă: ”Treceți vă rog frumos acasă, terminați cu filmatul”. Dau să plec și mă lovesc de un jandarm care cu o mână mă prinde de guler și cu cealaltă încearcă să-mi înșface telefonul. Între timp, sunt înconjurat de cel puțin încă doi jandarmi care mă prind de umăr, mă scutură și mă lovesc cu bastoanele în spatele genunchilor.

“Șterge filmarea!”, țipă.

“Nu o șterg”, îi răspund, “sunt jurnalist și nu aveți nici un drept să mă obligați să o șterg. Și e prea târziu oricum. Am postat-o deja. Uite, oamenii i-au dat share, nu mai poate fi ștearsă.”

“Vii cu noi”, spune unul dintre ei și mă împinge în dubă.

Cititi articolul complet pe Casa Jurnalistului

Facebook Comments