Intoarcerea în România este o capcană! Rămâneți pe unde sunteți plecați

Intoarcerea în România este o capcană! Rămâneți pe unde sunteți plecați

- in DE ACTUALITATE, EDUCATIE SI CULTURA, EXTERNE, NEWS, SOCIAL
3512
Comentariile sunt închise pentru Intoarcerea în România este o capcană! Rămâneți pe unde sunteți plecați

Intoarcerea în România este o capcană! Rămâneți pe unde sunteți plecați.

Foarte supărat, un tânăr fermier sucevean îi îndeamnă tinerii să nu vină acasă, în România. „Întoarcerea în România este o capcană! Rămâneți pe unde sunteți plecați, pentru că aici veți găsi doar gropi, incompetență și dezastru economic”.

Dan Coroamă, un fermier de 36 de ani din Rădăuți, județul Suceava, care în urmă cu 7 ani a crezut în promisiunile guvernanților și s-a întors să facă zootehnie în țară, recunoaște că s-a înșelat.

A bătut țara în lung și în lat pentru a aduna un șeptel cât mai performant. A făcut investiții de peste 200.000 euro în două grajduri, care au aparținut unei foste îngrășătorii de tăurași. Și-a cumpărat și câteva utilaje la mâna a doua.

Ar fi vrut un grajd nou, dar nu a reușit să acceseze nicio măsură din PNDR. Nu avea 350.000 euro cât ar fi fost partea lui dintr-un proiect standard. Firmele de consultanță i-au cerut șpăgi ca și alți reprezentanți ai administrației.

El s-a încăpățânat și a trecut la investiții din bani împrumutați. Nu din România, „pentru că aici nicio bancă nu creditează tineri fermieri decât dacă sunt copiii cui trebuie”  din Austria, acolo unde a lucrat timp de 7 ani înainte de a se întoarce în țară. Cu frații și părinții lui. Fratele lui a luat un credit pentru a-l ajuta de 70.000 euro. Bani pe care i-a investit în animale alese din ferme daneze și olandeze.

Tânărul fermier spune că și-a pierdut și banii dar și orice speranța în România! Acum două săptămâni era în greva foamei alături de alți fermieri în fața Guvernului. A explicat unui reporter de ce se află în această formă de protest extremă.

Când a fost să prindă și el o rază de speranță cu cuantumul acesta ridicat al SCZ, pentru că laptele se vinde din ce în ce mai prost (0,95/l) cu mult sub prețul de cost, a constatat că nu este eligibil la SCZ pentru vaca de lapte.

Avea înscrise în Registrul Genealogic și în COP 39 + 27 vaci (cele 27 aduse din import ca juninci gestante) și din pricina incompetenței medicului veterinar cu care am contract, medic care nu mi-a înregistrat descendenții neefectuând nici operațiunea de crotaliere, m-am trezit în imposibilitatea de a căpăta niște bani care m-ar fi ajutat să nu închid ferma”, spune cu tristețe în glas tânărul fermier întors la glia strămoșească. „Cum să faci COP  (control oficial al producțiilor n.r.) la vaci care nu au fătat?!”, se întreabă fermierul.

Abia acum a purces la DSV și la alte autorități dar se pare că e deja prea târziu pentru a-și mai salva ferma de la faliment. Nu a mai reușit nici să treiere 10 ha cu secară iar porumbul pentru siloz l-a folosit pentru hrană acum. În Vicovul de jos, unde ate 35 de capete tineret primăria i-a alocat doar 2,4 ha cu pășune pe când „paznicul primăriei care are doar 100 de oi dispune de 100 ha de pășune. Cum să spun altor tineri să mai revină în țară?!”, afirma amărât tânărulSursa: agroinfo.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments