DESCOPERIRE SOCANTA. Este posibil ca DIABETUL sa se raspandeasca asemenea BOLII VACII NEBUNE direct de la om la om?

DESCOPERIRE SOCANTA. Este posibil ca DIABETUL sa se raspandeasca asemenea BOLII VACII NEBUNE direct de la om la om?

- in DE ACTUALITATE, DESCOPERIRI, INEDIT, NEWS, SANATATE, SOCIAL, STIINTA
1418
Comentariile sunt închise pentru DESCOPERIRE SOCANTA. Este posibil ca DIABETUL sa se raspandeasca asemenea BOLII VACII NEBUNE direct de la om la om?
celule prion

Prionii sunt proteine ​​insidioase care se răspândesc ca și agenți infecțioși și pot declansa maladii fatale, cum ar fi boala vacii nebune. O proteină implicată în diabetul zaharat,  sugereaza un nou studiu, are anumite asemănări cu aceste personaje negative. Cercetatorii au reusit sa transmita Diabetul de la un șoarece la altul doar prin injectarea animalelor cu această proteină. Rezultatele programului nu indica ca diabetul este contagios ca o răceală, dar transfuziile de sânge, sau chiar alimentele, pot raspandi boala, informeaza sciencemag.org, autor: Mitch Leslie.

Lucrarea este foarte interesanta si bine documentata in a demonstra ca proteina studiata are acelasi comportament ca proteina prion responsabila cu declansarea bolii vacii nebune, afirma Witold Surewicz  biolog specializat in proteina prion,  de la Case Western Reserve University din Clevland, Ohio. Cu toate acestea, avertizeaza biologul, nu se poate afirma cu tarie ca diabetul se poate raspandi de la o persoana la alta. Studiul insa indica aceasta posibilitate, ramanand sa se determine acest lucru dupa noi cercetari.

Prionii, sunt proteine ce au suferit mutatii, acestea pot transmite proteinelor normale, sanatoase acesta mutatie transfomandu-le. Cand acesta conversie are loc la nivelul creierului, proteinele distorsionate, intra in interiorul celulelor si le omoara. Desi bolile cauzate de proteinele prion sunt rare la oameni, au in comun similitudini cu boli mai frecvente cum ar fi boala Alzheimer de exemplu, care reprezinta globuri de proteine diforme, cunoscute sub numele de amyloid β care se construiesc in creier.

Boala Parkinson si boala Huntington sunt alte doua maladii ale creierului deasemenea determinate de agregate sau bucati de proteine ce au suferit mutatii.

La prima vedere, diabetul zaharat de tip 2, în care oamenii isi pierd capacitatea de a controla nivelul de glucoza din sange de rezerva, nu pare să aibă nici o legătură cu prionii sau cu bolile neurodegeneraticerative. Dar, la persoanele care au această formă de diabet, celulele pancreasului sunt incarcate de o proteina cunoscuta sub numele de islet amyloid polypeptide (IAPP), care este foarte similara cu amiloid β care se acumuleaza in cazul bolii Alzheimer. Depozitele de proteine ​​pot ucide în cele din urmă multe dintre celulele beta din pancreas care sunt responsabile cu eliminiarea hormonului numit insulina.

În noul studiu, Claudio SOTO McGovern biochimist si neurobiolog la Medical School de la Universitatea din Texas Health Science Center din Houston si colegii sai au testat daca singur IAPP ar putea declansa diabetul la soareci. Cercetatorii au inceput prin cultivarea celulelor sanatoase pancreatice de la oameni și de la tineri soareci care au fost modificate genetic pentru a sintetiza cantitati mari de IAPP umane. Atunci când savantii au adăugat materialul din pancresul de soarecilor care deja aveau diabe, tufe de proteine IAPP au încolțit în celulele sanatoase cultivate, au precizat oamenii de stiinta in raportul on-line din Journal of Experimental Medicine.

Biochimist si biolog de celule David Harris, care studiaza prioni la Universitatea din Boston Scoala de Medicina, crede ca posibilitatea de transmitere a diabetului între oameni este „exagerata“. El afirma ca cercetatorii au transmis boala prin mijloace artificiale, cum ar fi injectarea de extracte pancreatice de la șoareci cu diabet zaharat, și „nu este asemanator situațiilor care implică pancreasul unei ființe umane.“

sursa: sciencemag.org

autor articol in limba romana aktualnews.ro

loading...

Facebook Comments