Acte necesare pentru preschimbare TALON si PERMIS. Foarte multa lume nu stie ca in cazul in care adresa de domiciliu se schimba in buletin si poseda un autoturism, trebuie ca in decurs de 30 de zile sa opereze cateva schimbari de acte foarte importante pentru a nu fi amendati de cate autoritati.
Primul drum pe care trebuie sa il facem este la directia de taxe si impozite de care apartinem. E lege ca masina detinuta sa figureze pe adresa din buletin, asadar aici trebuie sa mergem sa declaram pentru ca S.P.I.T sa opereze schimbarea autoturismului de la vechea la noua adresa.
In caz de nedeclarare in termen de 30 de zile riscam o amenda in cuantum de 70 de ron.
Dupa ce declararea la masinii pe noua adresa la S.P.I.T, trebuie obligatoriu sa schimbam talonul masinii si permisul de conducere. In caz de neconformare, daca suntem opriti in trafic riscam sa fim amendati de catre agentul de politie si sa ne fie retras certificatul de inmatriculare:
Potrivit art. 101 din OUG 195/2002 (Codul Rutier), „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni (6 – 8 puncte de amendă) neîndeplinirea obligaţiilor de preschimbare a certificatului de înmatriculare sau de înregistrare a autovehiculului în cazurile prevăzute de lege”. Ceea ce înseamnă o amendă între 480 şi 640 de lei.
Pentru schimbarea talonului trebuiesc depuse la serviciul de inmatriculari urmatoarele acte:
- Cere Tip;
- Cartea de identitate a autovehiculului in original si copie xerox;
- Fisa de inmatriculare cu viza agentiei fiscale (atentie sa nu aveti datorii)
- Certificatul de inmatriculare;
- Contravaloarea certificatului de inmatriculare, care se plateste la trezorerie sau politie, aprox. 37 ron
- Actul de identitate al proprietarului original si copie xerox sau copia certificatului de inregistrare a firmei dupa caz.
Pentru preschimbarea permisului de conducere trebuie depuse urmatoarele acte:
- carte de identitate original si copie;
- taxa contravalorii permisului de conducere, care se achita la ghiseul politiei sau la trezorerie (nu se mai achita la CEC);
- permisul de conducere a carui preschimbare se solicita, in original, daca acesta exista;
- fisa medicala tip, cu precizarea categoriei/categoriilor pentru care solicitantul este apt de a conduce autovehicule (doar in cazul in care se doreste prelungirea valabilitatii permisului)