Florin Iordache ar putea fi pus sub acuzare in dosarul OUG 13. DNA a descoperit documente distruse sau “plasmuite”

Florin Iordache ar putea fi pus sub acuzare in dosarul OUG 13. DNA a descoperit documente distruse sau “plasmuite”

- in DE ACTUALITATE, NEWS, POLITICA
808
Comentariile sunt închise pentru Florin Iordache ar putea fi pus sub acuzare in dosarul OUG 13. DNA a descoperit documente distruse sau “plasmuite”

DNA a trimis dosarul privind OUG 13 la Parchetul instantei supreme pentru continuarea cercetarilor privind cinci fapte. Pe de alta parte, acuzatiile la adresa lui Liviu Dragnea s-au clasat.

Directia Nationala Anticoruptie a clasat o fapta din dosarul privind OUG 13 si a trimis cauza la Parchetul instantei supreme pentru continuarea cercetarilor pentru favorizarea faptuitorului, fals intelectual, prezentarea de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, sustragerea sau distrugerea de inscrisuri si de probe.

Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) a inregistrat luni dosarul de la Directia Nationala Anricuroptie privind adoptarea OUG 13 si va face cercetari in vederea stabilirii raspunderii penale cu privire la cele cinci fapte pentru care cauza a fost declinata de la DNA, printre care si sustragerea sau distrugerea de inscrisuri si de probe. Dosarul cunoscut ca “Adoptarea Ordonantei 13” a fost inregistrat pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa declinarea cauzei de catre Directia Nationala Anticoruptie (DNA). “In cauza urmeaza a fi efectuate cercetari in vederea lamuririi tuturor imprejurarilor de fapt si stabilirii raspunderii penale”, arata PICCJ.

Liviu Dragnea scapa de acuzatii

Mai precis, potrivit corespondentului ProTV Ovidiu Oanta, acuzatiacare il viza pe liderul PSD Liviu Dragnea, si anume ca si-ar fi folosit influenta pentru a promova ordonanta, a fost clasata. Acuzatiile ce ii vizeaza pe premier si pe fostul ministru al Justitiei au fost declinate la Parchetul General.

Din cercetarile procurorilor DNA, dupa audierea mai multor secretari de stat si ministri implicati in elaborarea OUG 13, s-a ajuns insa si la concluzia ca unele documente ar fi fost distruse la ministerul Justitiei iar altele “plasmuite”.

Ministrul Gavrilescu, “convins” sa-si schimbe parerea

Anchetatorii spun ca Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul ar fi dat initial aviz negativ iar ministrul Gavrilescu i-ar fi atras atentia lui Florin Iordache ca nu se justifica urgenta adoptarii. Insa documentul in acest sens ar fi fost distrus iar ministrul, convins la Palatul Victoria sa isi modifice avizul in seara adoptarii OUG 13.

gratiela gavrilescu la DNA

Florin Iordache a raspuns la intrebarile referitoare la aceste acuzatii cu un simplu “Nu stiu“. El risca acum sa fie pus sub acuzare.

Au fost facute mentiuni nereale in condica de predare – primire de la cabinetul ministrului Justitiei cu privire la primul aviz transmis prin fax de la MRP si inregistrat oficial cu numar si stampila la nivelul Ministerului Justitiei. De asemenea, exista date ca ar fi fost plasmuite si alte documente care sa justifice mentiunile nereale din condica de predare primire de la cabinetul ministrului Justitiei”, afirma procurorii. Ca urmare au aparut aceste noi acuzatii de sustragere sau distrugere de probe si inscrisuri si de fals intelectual.

Denuntul, facut de un ONG

In dosarul privind OUG 13 au fost audiati pana acum la DNA, in calitate de martor, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu, si fostii secretari de stat de la Ministerul Justitiei Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima.

Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne, la DNA

Directia Nationala Anticoruptie a inceput ancheta cu privire la modul de elaborarea OUG 13 din 31 ianuarie privind modificarea codurilor penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare, in urma unui denunt formulat, in 24 ianuarie, de Mihai Politeanu, Elena Ghioc si Razvan Patachi, membri ai asociatiei ”Initiativa Romania”.

In denuntul de la DNA, membrii asociatiei ”Initiativa Romania” i-a acuzat pe premierul Sorin Grindeanu, pe fostul ministru al Justitiei, Florin Iordache, si pe presedintele PSD, Liviu Dragnea.

sediul DNA

COMUNICATUL DNA: citeste mai departe pe stirileprotv.ro

loading...

Facebook Comments