Federaţia Românilor de pretutindeni a anunţat că nu îşi mai asumă rolul de organizator. Nimeni nu doreşte să-si asume pe semnătură responsabilitatea acestei acţiuni mult anuntate.
Tudor Carstoiu, reprezentantul PACT România precizeaza: “Se încearcă doar să se găsească nişte ţapi ispăşitori. Nu suntem interesaţi de niciun rol de asumare de organizator, de semnare de protocol. Pe 10 august invităm cât mai multă lume. Eu personal cred că vor fi sute de mii de oameni“.
Emanuel Cioacă, preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni: “Acest protocol era semnat de două săptămâni de când s-a lăudat Firea. Noi nu putem să ne asumăm un miting cu două zile înainte. Nu avem timp să ne organizăm, e un miting de 1 milion de persoane şi sigur o să vină atâţia.”
“Nu am nimic împotriva unor manifestaţii, dar făcute legal”, spune viceprimarul Bădulescu. Întrebat ce se întâmplă dacă nu există organizator, dar există o manifestare, el răspunde: „Asta trebuie să întrebaţi jandarmeria şi forţele care au în competenţa sancţionarea şi supravegherea acestor manifestaţii.“, scrie stirileprotv.ro
Potrivit realitatea.net, municipalitatea confirmă faptul că protestul din 10 august nu are organizatori şi asta deoarece persoanele chemate la discuţii privind organizarea manifestării au refuzat să semneze protocolul aferent şi “să-şi asume răspunderea”. Totodată, instituţia subliniază că o simplă notificare este nulă din punct de vedere legal.
Redăm, în continuare, comunicatul Primăriei Capitalei:
“In cadrul sedintei Comisiei de avizare a cererilor de organizare si desfasurarea a adunarilor publice, care a avut loc astazi, la Primaria Municipiului Bucuresti, au fost discutate, printre alte solicitari, doua cereri de organizare a unui miting, in Piata Victoriei, pe data de 10 august.
Reamintim ca din aceasta comisie fac parte reprezentanti ai tuturor institutiilor responsabile de ordinea, linistea publica si siguranta cetatenilor – Prefectura Capitalei, Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, Brigada de Politie Rutiera, Politia Locala, Jandarmeria, S.R.I., R.A.T.B., Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, precum si reprezentanti ai Directiilor din Primaria Capitalei cu atributii in acest domeniu.
Prima notificare a fost formulata de dl Baban-Neacsu Alexandru Dan, reprezentat de domnii Cristian Mihail Dide si Tudor Carstoiu, si instiinteza Municipalitatea cu privire la organizarea, in data de 10 august, incepand cu ora 19.00, in Piata Victoriei, a unei adunari publice. Prin aceeasi notificare se solicitata Primariei Municipiului Bucuresti sa asigure „toate conditiile necesare pentru desfasurarea pasnica a adunarii precum si siguranta si securitatea participantilor”.
Facem precizarea ca, la propunerea comisiei privind intocmirea unui protocol, conform legii 60/1991 republicata, pentru stabilirea detaliilor tehnice, domnii Cristian Mihail Dide si Tudor Carstoiu au refuzat incheierea vreunui document si semnarea acestuia, neasumandu-si nicio raspundere in acest sens.
Cea de a doua notificare apartine Scolii Romano-Bizantine Ortodoxe care aduce la cunostinta Primariei Municipiului Bucuresti organizarea unui miting, cu 1.8 milioane de participanti, care urma sa inceapa in fata primariilor de sector. Ulterior, coloana de manifestanti urma sa se deplaseze catre Piata Victoriei si Piata Constitutiei. Facem precizarea ca reprezentantii Scolii Romano-Bizantine Ortodoxe au renuntat astazi la aceasta cerere.
In ceea ce priveste decizia anumitor organizatori de adunari publice de a formula notificari catre autoritatile publice in vedere organizarii acestor evenimente, subliniem faptul ca aceasta posibilitate NU este prevazuta in Legea 60/1991, privind organizarea si desfasurarea adunarilor publice, nu are nici o acoperire juridica, aceasta fiind nula din punct de vedere legal.
Primaria Municipiului Bucuresti reaminteste faptul ca, potrivit Legii 60/1991, organizatorul unei adunari publice are obligatia sa ia legatura, cu cateva zile inaintea evenimentului, cu Politia Capitalei, Brigada Rutiera, Politia Locala a Municipiului, Jandarmeria, IGSU, Serviciul de Ambulanta, pentru a stabili concret, impreuna cu autoritatile, detaliile tehnice legate de organizarea mitingului, in deplina siguranta pentru participanti, cat si pentru bucurestenii care se vor afla in acel perimetru sau in zonele adiacente.
Mai mult decat atat, in conformitate cu legislatia in vigoare, si potrivit protocoalelor incheiate cu autoritatile publice, orice organizator de evenimente, fie ca vorbim despre manifestari culturale, sociale, marsuri sau mitinguri, isi asuma atat numarul de participanti, cat si masurile logistice, astfel incat evenimentul respectiv sa se desfasoare in deplina siguranta pentru toti participantii.”
În concluzie la acest moment protestul nu are un organizator oficial şi va fi tratat de autorităţi ca o manifestaţie spontană. Ceea ce înseamnă că fiecare participant la miting este responsabil pentru acţiunile sale.