Ora de vară 2018. România trece în noaptea de sâmbătă spre duminică, peste o săptămână, la ora oficială de vară. Astfel în noaptea de 24 martie spre 25 martie, ceasurile se vor da cu o oră înainte, iar ora 3:00 va deveni ora 4:00.
În urma unei solicitări a Parlamentului European, Comisia Europeană a demarat un amplu proces de evaluare a avantajelor și dezavantajelor trecerii la ora de vară a țărilor din Uniunea Europeană. Parlamentul European a luat această măsură în condițiile în care în atenția acestuia a ajuns o petiție semnată de către 70.000 de cetățeni finlandezi, care solicită eliminarea practicii de trecere la ora de vară.
Parlamentul European încă nu și-a asumat eliminarea orei de vară. În puțin timp treci iar prin schimbare și poți doar spera că ora de vară de anul acesta va fi ultima.
Odată cu ora de vară, ziua de duminică 25 martie va fi mai scurtă: 23 de ore. Ora de vară va fi activă până la ultima duminică din octombrie, adică pe data de 28 octombrie. Ora de iarnă este însă cea corectă, iar cea de vară e făcută din rațiuni de economie energie sau ca să aibă mai multă lumină fermierii. Raționamentul e însă vechi, din vremuri în care fermierii chiar se bazau pe lumina naturală.
Trecerea la ora de vară înseamnă ca, în perioada cuprinsă între lunile martie și octombrie, ceasurile să fie date înainte cu o oră, astfel încât ora 03:00 să devină ora 04:00. În ultima duminică a lunii octombrie se revine la Timpul Legal Român.
Notă: Nu există o oră de iarnă, ci doar una de vară, astfel că “a trece la ora de iarnă” este o expresie folosită incorect. Perioada ce urmează orei de vară se numește Timp Legal Român și acoperă lunile de iarnă, scrie romaniatv.net
Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.