Pentru românii care au muncit la negru în străinătate: cum puteti cumpăra vechimea în muncă, acum o puteţi face.

Pentru românii care au muncit la negru în străinătate: cum puteti cumpăra vechimea în muncă, acum o puteţi face.

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, NEWS, SOCIAL
960
Comentariile sunt închise pentru Pentru românii care au muncit la negru în străinătate: cum puteti cumpăra vechimea în muncă, acum o puteţi face.

Persoanele interesate să-și întregească stagiul de cotizare au posibilitatea, până la 27 aprilie 2017, să cumpere efectiv vechime de la casa de pensii, însă în anumite condiții. Această posibilitate se asigură în baza Legii nr.186/2016, care asigură efecte pentru următoarele șase luni de la data intrării în vigoare (27 octombrie 2016). Cine poate încheia contract de asigurare și pentru ce perioadă Actul normativ aprobat de curând oferă posibilitatea asigurării pentru cel mult cinci ani anteriori datei la care se încheie contractul.

„Nu există posibilitatea să te asiguri pentru perioade de acum 7 ani, să zicem, sau oricare altă perioadă anterioară celor cinci ani de la data încheierii contractului, așa cum s-a întâmplat în cazul unui act normativ mai vechi, care a dat posibilitatea asigurării pentru perioade nedeterminate. “, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Olt, Constanța Gheorghe.

Nu pot încheia un astfel de contract pensionarii și nici nu se pot plăti suplimentar sume de bani pentru perioade în care persoana a fost asigurată în sistemul public. În intervalul de 5 ani calendaristici anteriori încheierii contractului de asigurare socială poate fi solicitată asigurarea pentru una sau mai multe perioade de timp, continue sau disparate, situate în acest interval.

Contract de asigurare socială, în temeiul acestui act normativ, poate încheia orice persoană, indiferent de cetățenie, cu domiciliul sau reședința în România, care îndeplinește, cumulativ, următoarele condiții: – nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; – nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; – nu a avut obligația asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.

Dacă persoana dorește asigurarea pentru perioada maximă, respectiv cinci ani, va trebui să achite, la venitul minim pentru care se pot plăti aceste asigurări, aproximativ 15.500 de lei. Valoarea maximă care se poate lua în calcul pentru plata asigurării este de cinci ori valoarea salariului mediu brut în vigoare pentru respectiva perioadă.

continuarea: gazetaromaneasca.com

loading...

Facebook Comments