Proiect de lege: Violul ar putea fi considerat crimă și pedepsit cu închisoarea pe viață

Proiect de lege: Violul ar putea fi considerat crimă și pedepsit cu închisoarea pe viață

- in DE ACTUALITATE
473
Comentariile sunt închise pentru Proiect de lege: Violul ar putea fi considerat crimă și pedepsit cu închisoarea pe viață
violator1

Violul ar putea fi considerat o crimă și pedepsit cu închisoare pe viață. Proiectul de lege, semnat de deputatul PSD Tudor Ciuhodaru, a fost depus în Parlament, la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată. Inițiatorul afirmă că actuala legislație, care prevede un maxim de pedeapsă de 18 de ani de închisoare pentru violurile care duc la moartea victimei, este prea blândă, iar în țara noastră se manifestă o creștere alarmantă a acestor fapte ”abominabile”. 

Potrivit inițiatorului, proiectul legislativ prevede înăsprirea pedepselor cu viol, scopul fiind scăderea numărului acestor infracțiuni și protecția victimelor. Astfel, prin propunerea legislativă depusă în Parlament, pedeapsa cu viol devine similară celei pentru crimă.

”Concret, sunt modificate articolele 218 și 219 din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal, astfel încât pedeapsa cu închisoarea pentru raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârșit prin constrângere, punere în imposibilitatea de a se apăra ori de a-și exprima voința, sau profitând de această stare crește, ajungând să fie curpinsă între 10 și 20 de ani.

Proiectul va fi dezbătut mai întâi de Senat și apoi va merge la Camera Deputaților, for decizional.

Închisoare pe viață pentru autorii violului care duce la moartea victimei

Inițiatorul propune pedeapsa cu detențiune pe viață sau închisoare de la 15 la 25 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi, atunci când sunt înregistrate circumstanțe agravante, astfel:

  • victima se află în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau tratamentul făptuitorului
  • victima este rudă directă, frate sau soră
  • victima nu a împrimit vârsta de 16 ani
  • fapta a fost comisă în scopul producerii de materiale pornografice
  • fapta a avut ca urmare vătămarea corporală
  • fapta a fost săvârșită de două sau mai multe persoane împreună.

IMPORTANT: Dacă fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este detențiune pe viață și interzicerea exercitării unor drepturi. Sursa: libertatea.ro

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments