Pentru MILIOANE de ROMÂNI salariile vor crește! Află cine va câștigă mai mult din majorări salariale !

Pentru MILIOANE de ROMÂNI salariile vor crește! Află cine va câștigă mai mult din majorări salariale !

- in DE ACTUALITATE, GENERALE, LIFESTYLE, POLITICA
875
Comentariile sunt închise pentru Pentru MILIOANE de ROMÂNI salariile vor crește! Află cine va câștigă mai mult din majorări salariale !

Deși Guvernul, Banca Naţională a României şi analişti economici au fost împotriva creșterilor salariale, Camera Deputaţilor a dat votul final pentru ca salariile sa fie  majorate in sănătate şi educaţie.

În aceeaşi zi, de Senat au trecut, fără vreo dezbatere, două proiecte de lege de majorare a pensiilor foştilor cooperatişti, respectiv a punctului de pensie.

Pentru personalul din sănătate, inclusiv personalul administrativ, majorarea se va aplica de la 1 decembrie 2016, iar în unele creșteri vor fi de 40-50%. Conform publicației News.ro, un director de unitate de asistenţă socială ar ajunge la 6.498 lei (de la 4.212 lei, creştere de 54%), iar un asistent social ar primi 3.297 lei (de la 2.382 lei, creştere de 38%), în timp ce pentru un psiholog stagiar din aceeaşi unitate majorarea ar fi mai mică de 100 de lei (circa 6%).

În cazul unui director de program de rezidenţiat, creşterea ar fi de 12,5%, iar un medic coordonator la serviciul de ambulanţă ar primi un salariu cu 10% mai mare.

Legat de personalul din educaţie, majorarea va fi de 15% și ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2017.  Deși Guvernul afirmă că nu sunt fonduri, sindicatele din învățământ afirmă că învățământul este subfinanțat și că nu este o prioritate națională așa cum se prevede în lege. La  ultima majorare salarială creșterile de salarii au fost disproporționate.

În legătură cu majorările salariale, Ministrul de Finanţe, Anca Dragu, a arătat că ar fi vorba de un impact de 4,85 miliarde lei, un impact foarte mare care nu poate fi inclus în bugetul pe 2017. Banca Naţională a României avertizează că România riscă să se întoarcă la momentul 2008, când Parlamentul a dat „cu o mână”, pentru ca după aceea „să li se ia oamenilor cu două mâini”.

Analişti economişti spun că deficitul bugetar al României ar putea ajunge anul viitor la 4,4% din PIB ca urmare a majorărilor decise de Parlament.

Ministrul Muncii, Dragoş Pâslaru, a precizat că „este de datoria Guvernului să se adreseze forului care poate decide aceste conflicte între puterile în stat”, adică judecătorilor Curţii Constituţionale .

Senatul a adoptat tacit (fără dezbatere) proiectul de lege iniţiat de aleşi PSD, ALDE şi ex-UNPR privind majorarea punctului de pensie. De la 1 ianuarie 2017, acesta ar urma să fie 40% din salariul mediu brut, ceea ce ar însemna o creştere a pensiilor cu circa 23%.

De la 1 iulie 2017, punctul de pensie ar urma să ajungă la 45% din salariul mediu brut.

„O astfel de proporţie ar situa România pe primul loc în cadrul Uniunii Europene şi ar fi în totală discordanţă cu situaţia macroeconomică reală.

În acest context, este de menţionat să raportul dintre pensia medie şi câştigul salarial mediu brut, de 38%, pare mai redus în România şi din cauza proporţiei mai ridicate a pensionarilor fără vechime completă faţă de cei pensionaţi pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare”, menționează avizul negativ al Executivului.

Pentru ca majorarea punctului de pensie să intre efectiv în vigoare ar fi necesar ca deputaţii să aprobe şi ei proiectul de lege al PSD, ALDE şi ex-UNPR.

Tot tacit, Senatul a adoptat proiectul de lege care prevede majorarea de la 400 la 500 de lei a pensiilor foştilor membri ai cooperativelor agricole.

Iniţiat de deputatul Luminiţa Adam Pachel şi semnat ulterior de mai mulţi parlamentari ai fostului UNPR, proiectul a fost avizat negativ de Guvern, invocând faptul că „efortul financiar ar fi considerabil, cu consecinţe majore asupra sustenabilităţi sistemului public de pensii”.

Sursa: capital.ro

 

loading...

Facebook Comments