Schimbă tariful! Se pregătește ordonanța pentru modificarea legislației din sectorul energiei

Schimbă tariful! Se pregătește ordonanța pentru modificarea legislației din sectorul energiei

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, GENERALE, POLITICA
822
Comentariile sunt închise pentru Schimbă tariful! Se pregătește ordonanța pentru modificarea legislației din sectorul energiei

Contribuția consumatorilor pentru energia regenerabila se va majora de la 42 de lei pe MWh în acest an la 47 de lei pe MWh anul viitor(cu 12%), prevede un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea legislației din sectorul energiei din surse regenerabile, inițiativă a Ministerului Energiei.

Prin aceasta se dorește a fi un echilibru între subvențiile primite de producătorii de energie verde și contribuția consumatorilor la certificatele verzi.

„Modificările sunt făcute în baza unui studiu comandat de Ministerul Energiei, care ne-a arătat o radiografie a sectorului, și nu ne-am bazat pe studiile unor asociații din sector. Se pare ca am împăcat pe toata lumea.

Acest sector trebuie să-și găsească un echilibru. Ceea ce ne-a propus consultantul în acest studiu este o măsură de compromis”, afirma Corina Popescu, secretar de stat in Ministerul Energiei, in cadrul unei conferințe.

Nota de fundamentare a proiectului de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Legii 220/2008, postată pe site-ul ministerului, precizează că impactul pentru consumatorii finali va însemna o creștere a contribuției cu certificatele verzi de la 42 de lei in prezent la 47 de lei începând de anul viitor, respectiv o majorare cu 12%.

„Principalele schimbări preconizate se refera la: (…) estimarea valorii medii a impactului la consumatorul final pentru anul 2017 la 47 RON/MWh – comparativ cu 42 RON/MWh în 2016 și care potrivit calculelor efectuate în cadrul unui studiu independent va fi valoarea maximă pe toată perioada de valabilitate a schemei.

Trendul impactului la consumator este descendent pe perioada de valabilitate a schemei suport, în condițiile în care există un surplus de certificate în piața de CV până la închiderea schemei de sprijin, in anul 2031″, redă nota explicativă.

Principala modificare se refera la introducerea unei prevederi prin care se va asigura un efort maxim în factura consumatorului de 11,1 Euro/MWh.

„Pentru a asigura menținerea acestui efort se propune ca la momentul regularizării cotei de achiziție de CV sa se aibă in vedere ca impactul in factura sa nu fie mai mare de 11,1 Euro/MWh consumat.

Astfel, in măsura in care la regularizare, ANRE constata ca impactul la consumatorul final este mai mare decât pragul maxim menționat, autoritatea recalculează cota in sensul diminuării acesteia, iar numărul de CV ce constituie obligația de achiziție a furnizorului se va recalcula conform noii cote diminuate.

Aceasta măsură, împreună cu cea de modificare a prețului minim și maxim, vor limita apariția tranzacționării la prețul maxim al CV, diminuând posibilitatea creșterii efortului la consumatorul final”, declară autorii proiectului de OUG.

Propunerea de act normativ vizează si modificarea prețului minim si maxim de tranzacționare a certificatelor verzi in următoarea perioadă.

Astfel, valoarea minima de tranzacționare pentru un certificat va fi 25 de euro, iar cea maxima, de 35 de euro, pentru perioada 2017 – 2031, față de limita minimă de 27 si cea maximă de 55 de euro, care exista până acum.

Aceste certificate verzi sunt plătite de toți consumatorii din Romania, inclusiv de populație, în factura finală la electricitate.
Sursa: bzi.ro

loading...

Facebook Comments