Lungul drum de la dorință la permis. De ce am ajuns să terminăm școala de șoferi în septembrie și să dăm traseul în mai.
Lipsa personalului și numărul tot mai mare de tineri care vor să aibă carnet auto au făcut ca absolvenții școlilor de șoferi să fie programați o dată sau de două ori la traseu în cursul unui an.
După această perioadă, candidatul care nu ia proba practică trebuie să achite taxe de peste o mie de lei pentru a repeta școala de șoferi.
În ordinul Ministerului Afacerilor Interne care reglementează procedura de dobândire a permisului auto se precizează că proba practică și cea scrisă se dau în zile diferite, însă Ana (18 ani) a dat testările în luni și chiar în anotimpuri diferite.
Ea și familia sa se află printre sutele, poate chiar miile de români care sunt nemulțumiți că în ultimele luni direcțiile de permise fac cu greu programări pentru proba de traseu a celor care dau pentru carnet și au luat proba scrisă. Astfel de situații au fost consemnate în București, Ploiești, Iași, Argeș și Timiș.
Așa se face că un candidat ajunge să dea de maximum două ori examenul practic pentru obținerea permisului de conduceere până când să expiră actele de “absolvire” a școlii de șofer.
“Valabilitatea actelor care atestă efectuarea școlii de șoferi se întinde pe perioada unui singur an. Dacă în acest interval fiica mea nu va lua carnetul auto, ea trebuie să facă din nou ore de conducere. Nu cred că este corect ca pe perioada unui singur an un candidat să susțină doar de două ori, maximum, proba de traseu pentru carnet”, ne spune bucureșteanul Mihai, tatăl Anei.
Traseul Anei, pe scurt, pentru examenul de carnet
Cât o privește pe tânăra de 18 ani, aceasta a început școala de șoferi în vara anului trecut, iar în luna septembrie a terminat cursurile.
A fost programată să susțină examenul scris, sala, cum se spune popular, în luna februarie. Apoi a urmat programarea pentru proba practică, traseul, așa cum e cunoscut. A fost chemată să dea proba de condus auto la începutul lunii mai. A picat traseul. Acum, a mai luat ore de condus și speră să fie programată încă o dată până în septembrie, când îi expiră valabilitatea actelor de absolvire a școlii de șoferi și dreptul de a mai susține probele.
Ce se întâmplă
În cazul în care nu va fi programată până în septembrie sau nu va lua proba de traseu până în prima lună a toamnei, Ana va trebui să urmeze încă o dată cursurile unei școli de șoferi. “Cam 1.200 de lei m-au costat școala de șoferi și alcătuirea dosarului. Vor fi bani pe care va trebui să-i scot din nou din buzunar”, se mai plânge tatăl fetei. Mai mult, Ana va trebui să susțină din nou și proba scrisă, așa că vor urma alte emoții pentru tânăra de 18 ani.
continuarea pe : libertatea.ro