Isus Hristos nu a fost răstignit conform unei vechi “evanghelii pierdute”, pe care Iranul o susține, în mod abuziv, că ar putea “prăbuși creștinismul”.
O revendicare șocantă bazată pe o veche așa-zisa “Evanghelie pierdută” si ținută sub cheie în Turcia a reapărut. Aceasta susține că trădătorul Iuda ar fi fost pus pe cruce în locul lui Hristos.
Barnaba, unul dintre cei 12 ucenici ai lui Isus, se spune că a scris textul vechi, iar controversata “Evanghelie” susține că Isus nu a fost niciodată răstignit pe munte în Golgota.
Cercetătorii au catalogat documentul ca pe un “fals” și unul care este o “provocare ridicolă pentru creștinism”.
Textul susține că Isus s-ar fi inaltat la cer înainte ca Iuda Iscarioteanul să-i poata duce pe soldații romani la El pe Muntele Măslinilor.
Iuda este apoi transformat în apariția lui Isus și răpit de către romani – devenind cel care a suferit și a murit pe Cruce. Corpul său este apoi furat din mormânt, declanșând zvonuri despre învierea lui Isus în Duminica Paștelui.
Cu toate acestea, Isus s-a întors apoi pe Pământ pentru a spune discipolilor adevărul despre ceea ce sa întâmplat înainte de a se înălța la Cer.
Avocații textului afirmă că ar putea “desfiinta creștinismul”, dar experții rămân sceptici și au marcat cartea ca fiind o “farsă”. La începutul acestui an, pentru prima dată în Ierusalim, intreg mormântul lui Isus Hristos a fost deschis publicului.
Un text religios scris pe o carte din piele legata, pretinsa a fi Evanghelia lui Barnaba, a fost descoperit de autoritățile turce în timpul unui raid anti-contrabandă în 2000 în Cipru. A fost ascuns timp de 12 ani înainte de a fi readus la lumina în cele din urmă, pentru a se lauda cu el liderii islamici din Iran.
Presa iraniană hiper-religioasă a relatat că această carte ar putea provoca “prăbușirea creștinismului”.
Reclamațiile au fost respinse ca fiind “ridicole”, dar au existat zvonuri ca Vaticanul ar fi cerut să vadă texul atunci când descoperirea lui a fost anunțată pentru prima dată în 2012.
Se pretinde că a fost ținut în secret în Palatul de Justiție din Ankara, înainte de a fi transferat sub o gardă armată la Muzeul de Etnografie al orașului.
Daily Star Online a dezvăluit anterior marturii despre “Evanghelia lui Isus” cea pierdută, despre care se spune ca a fost secretul Sfântului Graal vânat de Cavalerii Templieri.
.
Expertul în Vatican, Maroc Tosatti, a respins textul într-un articol pentru La Stampa. El a scris: “Această descoperire extraordinară este probabil o farsă, lucrarea unui falsificator care, potrivit unor persoane, ar fi putut fi un savant european din Evul Mediu”.
El a adăugat că oamenii de știință cred că autorul mixeaza “fapte și elemente”, atât din Biblie, cât și din Coranul islamic și din evanghelii – si a adăugat că “intențiile sale sunt încă necunoscute”.
Presa de stat a Iranului, care reprezintă grupul militar al lui Ayatollah, parte a Armatei Gărzii Revoluției islamice, susține că textul ar putea declanșa sfârșitul creștinismului. Presa iraniana a spus: “Descoperirea Bibliei originale din Barnaba va submina acum Biserica creștină și autoritatea ei și va revoluționa religia în lume.
“Cel mai important lucru este însă faptul că această Biblie a prezis venirea profetului Mohamed și în sine a verificat religia islamului, iar acest lucru singur va dezechilibra puterile lumii și va crea instabilitate în lumea creștină”.
Povestea din Evanghelia lui Barnaba a fost transformată, de asemenea, într-un film iranian numit Mesia.
Patriarhul Tawadros al II-lea al Alexandriei, liderul Bisericii Ortodoxe Copte, un ordin creștin cu rădăcini în Egipt, a condamnat cartea ca o farsă.
El a spus “o carte plină de erori istorice și geografice, opera unui falsificator” și le-a spus că nu are “valoare și nici sfaturi utile pentru viața de astăzi”.
Există controverse majore cu privire la vechimea cărții, susținătorii textului pretinzând că a fost scris acum mai bine de 1500 de ani, dar alții îl numesc o falsă scrisă în secolul al XVI-lea.
Evangheliile creștine Matei, Marcu, Luca și Ioan formează Noul Testament și povestea canonică a lui Isus din Nazaret. Aceste texte datează cu aproximativ 300 de ani mai devreme decât cele mai vechi date ale evangheliei pretinse a lui Barnaba.
Cartea se referă, de asemenea, la Eva din povestea de creație care mănâncă un măr – dar motivul unui măr în cartea Genezei nu a apărut până în perioada medievală.
“Evanghelia” lui Barnaba pare, de asemenea, să facă referire la Infernul lui Dante și la cele șapte cercuri ale iadului – dar acest faimos text nu a fost publicat decât în 1472.
Phil Lawler, scriind pentru cultura catolică, a respins textul ca o “provocare iraniană ridicolă la creștinism”, care “nu putea fi foarte bine făcută de cineva care călătorea cu Sf. Pavel”.
autor articol: AktualNews.ro