Un nou studiu arată că pangolinii ar fi transmis noul coronavirus de la lilieci la oameni

Un nou studiu arată că pangolinii ar fi transmis noul coronavirus de la lilieci la oameni

- in DESCOPERIRI
2382
Comentariile sunt închise pentru Un nou studiu arată că pangolinii ar fi transmis noul coronavirus de la lilieci la oameni
pangolin

Un nou studiu arată că pangolinii, par a fi veriga lipsă pentru transmiterea noului coronavirus de la lilieci la oamenii.

De la izbucnirea sa inițială dintr-o piață din Wuhan, China, la sfârșitul anului 2019, COVID-19 a infectat până azi peste un milion de oameni pe tot globul.

Pentru a înțelege și a controla transmiterea virusului SARS-CoV-2 numit anterior 2019-nCoV, oamenii de știință trebuie să studieze ce anume a cauzat boala COVID-19.

COVID-19 este o boală zoonotică, ceea ce înseamnă că virusul ar fi avut întâi originea în animale și a trecut apoi la oameni. O provocare critică este să se determine ce animal a transmis virusul la om.

O echipă de bioinformaticieni a luat această responsabilitate față de comunitatea globală să investigheze originile acestui nou virus, după cum relatează publicația theconversation.com

Bazați pe cercetările din laboratorul lor, oamenii de știință cred că pangolinii, ar fi putut servi drept gazdă pentru noul coronavirus și l-au transmis apoi la oameni, fapt care a provocat pandemia de boala numită COVID-19 ce se află în curs de desfășurare.

Pangolinii (numiți și furnicari solzoși) sunt o specie de mamifere nocturne lipsite de dinți, cu corpul lung, acoperit cu solzi cornoși care se îmbină întocmai ca țiglele de pe acoperiș, botul alungit, coadă foarte lungă, limba lungă protractilă și foarte lipicioasă, cu ajutorul căreia adună furnicile și termitele.

Sunt cunoscute 8 specii actuale grupate în 3-4 genuri (sau subgenuri) răspândite în sud-estul Asiei și în Africa tropicală.

Misterul transmisiei zoonotice

Din ianuarie 2020, comunitatea științifică a consimțit în ceea ce privește faptul că virusul SARS-CoV-2 care a provocat boala COVID 19 își are originea în liliecii de potcoavă.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca liliecii să fi transmis virusul direct oamenilor, afirmație bazată pe ceea ce se cunoaște deja despre transmiterea coronavirusurilor zoonotice anterioare.

În schimb, oamenii de știință au suspectat că noul coronavirus a trecut de la lilieci infectând un alt animal, „gazdă intermediară”, care ulterior a transmis virusul la om.

De exemplu, SARS-CoV, coronavirusul care cauzat pandemia de SARS în 2003 și o rudă apropiată a lui SARS-CoV-2, s-a descoperit, de asemenea, că a fost transmis de la liliac la o gazdă intermediară – civeta de palmier sau pisica indoneziană – care ulterior l-a transmis la om.

În mod similar, MERS-CoV, coronavirusul care a provocat pandemia de MERS din Orientul Mijlociu în 2012, a trecut de la liliac la altă gazdă intermediară, cămila dromader, înainte de a infecta oamenii.

Identitatea gazdei intermediare a SARS-CoV-2 este un mister pe care mulți cercetători speră să îl rezolve, deoarece cunoașterea gazdei intermediare este foarte utilă pentru prevenirea extinderilor ulterioare ale epidemiei.

Un studiu de început a susținut că șerpii ar fi putut să fie gazdele intermediare pentru SARS-CoV-2. Teoria a fost însă privită cu scepticism încă de la început, deoarece nu există dovezi care să indice că acești coronaviruși pot trece de la animalele cu sânge rece, cum ar fi șerpii, la oameni.

Descoperirea pangolinului ca o probabilă verigă lipsă

Noul studiu indică faptul, că o secțiune genetică de coronavirus, descoperită în eșantioane din plămânii de pangolini malaiezieni, a fost aproape similară cu SARS-CoV-2, cele două virusuri împărțind 91% din secvența lor genetică.

Alte grupuri de cercetare au găsit noi dovezi experimentale de pangolini infectați cu coronaviruși foarte asemănători cu SARS-CoV-2.

În timp ce pangolinii sunt acum principalii suspecți ca gazdă intermediară, studiul concluzionează că și alte gazde intermediare potențiale ar trebui încă luate în considerare.

Un coronavirus poate utiliza mai multe specii de animale pentru a infecta omul: de exemplu, în timp ce pisicile indoneziene sunt cele mai cunoscute pentru transmiterea SARS și alte animale sunt de asemenea capabili să transporte virusul.

În mod similar, pisicile și dihorii pot fi infectate cu SARS-CoV-2. Nu se știe încă dacă oamenii pot fi infectați de coronavirus atunci când locuiesc cu aceste animale.

poate te interesează:

Ceaiul preparat din aceste plante are o mare putere terapeutică în tratarea bolilor inflamatorii ale căilor respiratorii și ameliorarea tusei

loading...

Facebook Comments