Cum îngroapă Germania lumea cu exporturi şi de ce destabilizează economia globală

Cum îngroapă Germania lumea cu exporturi şi de ce destabilizează economia globală

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, EXTERNE
1047
Comentariile sunt închise pentru Cum îngroapă Germania lumea cu exporturi şi de ce destabilizează economia globală
Nicio altă ţară bogată nu are un surplus comercial mai mare decât cel al Ger­maniei, iar acum Ger­ma­nia exportă în lume mai multe produse ca niciodată.

Pentru nemţi, acesta este un semn al supre­maţiei economice, dar pentru res­tul lumii este o dovadă a unor deze­chi­libre grave. Caştigul Germaniei în­seam­nă pierderi pentru altcineva. În 2016, sur­plu­sul comercial, adică diferenţa din­tre exporturi şi importuri, al acestui stat a fost cel mai mare din lume.

Concurenţii Germaniei, şi chiar partenerii ei, pe piaţa internaţională se plang de mult timp de surplusul comer­cial uriaş al celei mai mari econo­mii euro­pene. SUA au devenit unul din­tre cei mai agresivi critici.

Mai recent, Fran­ţa, deşi a luat apărarea Germaniei în faţa atacurilor de la Washington, a îndem­nat Berlinul să rezolve problema cheltuind mai mult cu investiţiile.

Sub asediul criticilor, sau al invi­diilor, guvernul german insistă că nu poa­te face nimic. În relaţiile cu Ro­mania, Germania este cel mai mare impor­tator, dar şi exportator.

În primele 10 luni ale anului trecut, deficitul comer­cial al Romaniei cu Germania s-a ridicat la 1,196 miliarde de euro.

Germania este o economie de succes, dar bătrană, un gigant industrial care s-a orientat spre calitate şi performanţă, dar şi-a neglijat sectorul IT.

După cum remarcă Financial Times, doar patru dintre unicornii de tehnologie ai lumii sunt din Germania. Şi doar cinci dintre cele mai mari companii nemţeşti sunt din IT, faţă de 55 din industrie. Cititi mai multe pe www.mediafax.ro
Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

 

loading...

Facebook Comments