De ce în România o vând mai scump ? La bulgari și unguri energia electrică este ieftină

De ce în România o vând mai scump ? La bulgari și unguri energia electrică este ieftină

- in ECONOMIE, GENERALE, SOCIAL
3381
Comentariile sunt închise pentru De ce în România o vând mai scump ? La bulgari și unguri energia electrică este ieftină

Romanii plătesc mult mai mult pe energie electrică decât bulgarii si ungurii. Prețurile mari sunt din cauza taxelor și costurilor de rețea mai mari decât în cazul Bulgariei și Ungariei.

Andreea Paul, deputat PNL, a observat această diferență si a cerut explicații de la Ministerul Energiei, informează Ziare.com.

Date recente publicate de Eurostat arată că europenii plătesc, în medie, 21,05 eurocenți/kWh pentru energia electrică.

Cele mai mari preturi au Danemarca – 30,4 eurocenți/kWh, Germania – 29,5 eurocenți/kWh, Irlanda – 24,5 eurocenți/kWh si Italia – 24,3 eurocenți/ kWh. La polul opus se afla Bulgaria – 9,6 eurocenți/kWh, Ungaria – 11,5 eurocenți/ kWh si Lituania – 12,4 eurocenți/kWh.

Noi dăm mai mulți bani (13,2 eurocenți pe Kwh) decât vecinii noștri, plătind energia electrică cu 23% și respectiv 13% mai scump.

Din ce cauză apare această diferență?

În Romania, 32% din prețul final este reprezentat costul resurselor, cea mai mare pondere de 39% fiind pentru costurile de rețea si 29% de taxe si impozite.

La bulgari, 60% din prețul final reprezintă costul resursei, 23% – costurile de rețea si 17% – taxe si impozite, iar în Ungaria, 42% reprezintă costul resursei, 37% – costurile de rețea si 21% – taxe si impozite.

„Așadar, merita analizate detaliat structura taxelor si a impozitelor plătite de către romani pentru electricitate, dar si costurile de rețea atât de ridicate in Romania fata de tarile vecine. In acest sens am depus ieri o întrebare parlamentara către Ministerul Energiei”, afirma Andreea Paul.

Sursa: ziare.com

loading...

Facebook Comments