Ministerul de Finanțe cere recuperarea prejudiciului de 526 de milioane de euro din contractul cu Bechtel

Ministerul de Finanțe cere recuperarea prejudiciului de 526 de milioane de euro din contractul cu Bechtel

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, POLITICA
624
Comentariile sunt închise pentru Ministerul de Finanțe cere recuperarea prejudiciului de 526 de milioane de euro din contractul cu Bechtel

M inisterul de Finanțe cere recuperarea prejudiciului de 526 de milioane de euro din contractul cu Bechtel. Suma ar reprezenta paguba suferită de statul român în urma contractului păgubos încheiat la începutul anilor 2000 de Compania de Drumuri cu americanii de la Bechtel.

Suma de aproape 526 de milioane de euro apare într-un raport al Ministerului de Finanțe care datează din decembrie 2016.

Contractul cu Bechtel a fost încheiat în 2003, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, și reziliat în 2013, când șef al CNADNR era Narcis Neaga, iar ministrul transporturilor era Dan Șova.

Raportul de inspecţie economico-financiară din cadrul Ministerului de Finanţe a fost făcut în scopul recuperării a 525.891.888 de euro, bani consideraţi prejudiciu adus statului român ca urmare a modului în care s-a derulat şi negociat, din 2003 şi până în 2013, contractul cu Bechtel pentru construirea Autostrăzii Transilvania, conform sursei citate.

Din această sumă, 40 de milioane de euro constituie avansul acordat şi nerecuperat, la care se adaugă majorări de întârziere de 116.829.120 de euro.

„Compania nu a demarat şi nu a derulat o procedură de negociere cu firma Bechtel Internaţional Inc., fapt care a condus la încheierea unui contract şi înscrierea în contractul încheiat cu această firmă a unor clauze păguboase pentru statul român, concretizate în prejudicii majore pentru bugetul de stat”, explică raportul.

În contractul de proiectare şi de construire a autostrăzii Braşov-Cluj-Borş s-au prevăzut sume reprezentând:

„- avans cu încălcarea prevederilor legale

– cheltuieli de mobilizare fără a fi prevăzute în devizul general

– cheltuieli indirecte de capital, cu încălcarea prevederilor legale şi fără a fi prevăzute în devizul general”, se arată în raport.

sursa: libertatea.ro

loading...

Facebook Comments