Naționalizare pensii private: De ce în România ar fi fost un eșec

Naționalizare pensii private: De ce în România ar fi fost un eșec

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, INEDIT, NEWS, POLITICA, SOCIAL
729
Comentariile sunt închise pentru Naționalizare pensii private: De ce în România ar fi fost un eșec
pensii private

NN Pensii, cel mai mare administrator de fonduri de pensii private din România, şi-a avertizat contributorii că statul ar putea să treacă la naţionalizarea fondurilor de pensii private aşa cum s-a întâmplat în Polonia şi în Ungaria. De ce în aceste țări, s-a putut întâmpla, iar în România nu, aflați în rândurile de mai jos.

Dacă s-ar fi luat în calcul un astfel de scenariu, adică naționalizarea sistemului pensiilor private în România, cu siguranță, guvernanții ar fi renunțat la idee pentru că ar fi presupus mult prea multe costuri. Gândindu-se că s-ar putea întâmpla acest lucru, lumea a reacționat ‘preventiv’, iar scandalurile au închis discuția dinainte să înceapă.

Ungaria și Polonia au desfințat fondurile de pensii private pentru că au considerat că statul nu făcea decât să emită titluri de stat pe care acestea din urmă le cumpărau şi aceasta contribuia la creşterea datoriei publice.

La noi însă, situația este diferită. Nu avem bănci românești, nu avem forță economică, iar societatea este divizată. Este greu de crezut că s-ar fi putut lua o astfel de hotărâre fără să iasă lumea în stradă.

Dacă vorbim despre naționalizarea fondurilor de pensii private, trebuie făcută și despăgubire la justa valoare. Costul operațiunii ar fi fost unul mare atât în termeni financiari, cât și pe relație externă. Ambasadele ar fi avut un cuvânt greu de spus pentru că băncile respective nu sunt românești. De altfel, ar fi existat și costuri politice, dar și sociale.

sursa: dcnews.ro

loading...

Facebook Comments