In tara in care dispar 3 hectare de padure in fiecare ora, parlamentarii vor sa elimine amenzile pentru cei care taie ilegal

In tara in care dispar 3 hectare de padure in fiecare ora, parlamentarii vor sa elimine amenzile pentru cei care taie ilegal

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, POLITICA
872
Comentariile sunt închise pentru In tara in care dispar 3 hectare de padure in fiecare ora, parlamentarii vor sa elimine amenzile pentru cei care taie ilegal

Mutare revoltatoare in Parlament. Amenzile mari pentru cei care taie ilegal padurile Romaniei, introduse anul trecut, de Guvernul Ciolos, ar putea fi eliminate.

Reprezentantilor celor din domeniul silvic le-au cerut parlamentarilor sa respinga sau macar sa modifice Ordonanta 51 din 2016, care prevede amenzi de pana la 30 de mii de lei. Alesii puterii au anuntat ca sunt gata sa imblanzeasca legea, iar pentru asta au si acordul guvernului.

Fostul ministru Cristian Ghinea, acum deputat USR, a fost singurul care a protestat si a cerut sa fie intrebati si reprezentantii ONG-urilor din domeniu.

Pe masa deputatilor din Comisia pentru agricultura si silvicultura a ajuns o Ordonanta de Urgenta, intrata in vigoare in octombrie 2016, care sanctioneaza dur jaful din padurile romanesti.

Spre exemplu, amenzile pentru cei care taie lemn din padure si trec in acte ca a fost doborat de vant sunt cuprinse intre 20 de mii si 30 de mii de lei. Amenda maxima, inainte de aparitia Ordonantei, nu depasea 5.000 de lei.

Mai mult, masurile aspre merg pana la confiscarea mijloacelor de transport cu care este carat lemnul taiat ilegal. Fostul Cabinet Ciolos a argumentat ca toate aceste masuri se impun cata vreme, anual, se taie ilegal 8,8 milioane de metri cubi din paduri.

Inainte sa transforme ordonanta in lege, deputatii i-au chemat la audieri pe reprezentantii celor care lucreaza in domeniu. Iar discutiile au fost surprinzatoare. Ignorand dezastrul din paduri, silvicultorii au cerut “imblanzirea” legii.

Ciprian Pahontu, director general Regia Nationala a Padurilor Romsilva: “Cuantumul amenzilor este foarte mare, in comparatie cu veniturile personaului din sectorul silvic. Un sef de ocol castiga 3.000 de lei, iar amenzile sunt intre 100 si 300 de milioane. Se constata, la nivelul Romsilva, o tendinta de parasire a sectorului de catre personalul silvic.

Silviu Geana, secretar general Consilva: “Prin OUG, Guvernul trateaza pesonalul silvic angajat ca pe un delicvent si nu ca pe un profesionist de buna credinta.

Catalin Tobescu, vicepresedintele Federatiei Proprietarilor de Paduri din Romania: “Fenomenul taierilor ilegale a fost artificial exacerbat pentru a se justifica aceste masuri. Aceasta tema a taierilor ilegale a devenit tema de campanie electorala.

Fost ministru in Guvernul Ciolos, deputatul Cristian Ghinea a fost singurul care a protestat fata de faptul ca, la comisie, au fost ascultate doar parerile celor din domeniu.

articolul complet pe : stirileprotv.ro

 

loading...

Facebook Comments