Tara din Europa care a strans mai multi bani la buget decat poate cheltui. Ce vrea sa faca cu excedentul record din 2016

Tara din Europa care a strans mai multi bani la buget decat poate cheltui. Ce vrea sa faca cu excedentul record din 2016

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, EXTERNE
807
Comentariile sunt închise pentru Tara din Europa care a strans mai multi bani la buget decat poate cheltui. Ce vrea sa faca cu excedentul record din 2016

Germania a obtinut un surplus bugetar record in 2016, datorita cresterii veniturilor fiscale, a ratei mari de ocupare a fortei de munca si a costului scazut al datoriilor, creand conditiile pentru un avans economic solid in 2017, sustinut de cheltuielile statului si ale populatiei, transmite Reuters, preluata de News.ro.

Statul german a obtinut excedent bugetar in ultimii trei ani, care a atins 23,7 miliarde de euro in 2016, echivalent cu 0,8% din PIB, cel mai mare de dupa reunificarea tarii in 1990, arata datele publicate joi de Biroul Federal de Statistica.

Surplusul a creat un buffer fiscal urias intr-o perioada in care autoritatile lucreaza la cazarea si integrarea a sute de mii de imigrati.

Date statistice separate arata ca cheltuielile mai ridicate ale statului au contribuit la accelerarea cresterii economice de anul trecut la 1,9%.

Potrivit legii bugetului, 7,7 miliarde de euro din acest surplus vor merge intr-un fond destinat refugiatilor.

Cresterea economica din 2016 a fost cea mai rapida din ultimii cinci ani, iar Ministerul de Finante anticipeaza ca cheltuielile statului si ale populatiei vor continua sa sustina economia in 2017, consolidand tendinta de reducere a contributiei exporturilor.

Pentru 2017, guvernul anticipeaza incetinirea cresterii economice la un ritm totusi solid, de 1,4%.

 

loading...

Facebook Comments