Trump vrea Portul Constanta!

Trump vrea Portul Constanta!

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, MONDEN, SOCIAL
876
Comentariile sunt închise pentru Trump vrea Portul Constanta!

In aceste zile, cam toti agentii de influenta americani din Romania, fie ca sunt direct membri ai statiei CIA la Bucuresti sau doar ofiteri acoperiti care asigura „liantul” informativ cu oamenii de legatura ai structurilor romanesti au fost rechemati peste Ocean, pentru a fi prelucrati. Si, desi din partea acestora nu a „scapat” inca nicio frantura de mesaj, este clar ca acest „team building” intempestiv are legatura cu „resetarea” diplomatiei si a serviciilor secrete americane, dupa instalarea la Casa Alba a omului de afaceri Donald Trump. Pentru ca, inainte chiar de a fi presedintele Statelor Unite ale Americii, Trump ramane totusi un businessman. Iar asta poate avea o importanta covarsitoare pentru destinul tarii noastre.

Pentru ca toate semnalele ajunse in sistem de la noua garda de la Washington, mai ales dupa „mazilirea” Victoriei Nuland, cea care atata amar de vreme a fost, de departe, „diriginta” care batea cu linia diplomatiei la palma structurile care deviau de la „visul democrat american” arata ca noua administratie se va implica in aceasta parte a Europei intr-un razboi pe viata si pe moarte.

Dar unul strict economic, in care aspectele militare si „mofturile” exacerbatelor drepturi civile, vorba manifestantei Raluca Pruna, vor conta mult mai putin decat pana acum. Iar prima „tinta” aleasa la Washington pentru implementarea noii strategii diplomatice, una de pe care, daca isi joaca bine cartea, Romania poate avea cu adevarat avantaje nesperat de mari este Portul Constanta.

Acolo unde administratia Trump vrea sa opreasca atacul economic al Chinei si, totodata, sa puna cu botul pe labe politica izolationista a Uniunii Europene in fata producatorilor americani.

Semnalele diplomatice transmise de catre Trump arata ca, pe plan extern, una dintre prioritatile mandatului acestuia este stoparea ofensivei economice chinezesti, mai ales ca aceasta ar putea afecta „boom”-ul promis de noul presedinte.

Iar Beijingul isi face tot mai simtita prezenta in Sudul Europei, mai ales dupa ce COSCO,compania de frunte a partidului comunist  a achizitionat 51% din actiunile Piraeus Port Authority SA, preluand astfel controlul asupra portului Pireu.

Iar strategia rivalilor americanilor tocmai aceasta este, de a castiga piata europeana de desfacere a marfurilor „made in China” prin acapararea porturilor si transformarea lor in niste capete de pod ale comertului chinez in regiunile in care se afla acestea.

Si dupa ce americanii au avertizat asupra acestei strategii denumite „Siragul de Perle”, chinezii au ripostat cu un nou proiect global, OBOR, sub sloganul „One Belt, One Road”. Iar acum, dupa ce cumpara port dupa port in Grecia si si-au exprimat intentia clara de a achizitiona si porturile bulgaresti, au ajuns la poarta Europei, vizand Portul Constanta.

Si cum nimic nu este intamplator, in aceasta perioada in Portul Constanta se poarta un adevarat razboi al denunturilor reciproce intre diversele grupuri de influenta autohtone care acaparasera activitatea din Portul Constanta de atatia ani. Iar faptul ca au inceput sa se dea unii pe altii in gat nu ar face decat sa accelereze operatiunea de „curatenie generala” pe care unele autoritati mai mult sau mai putin la vedere de la Bucuresti s-ar fi obligat sa o asigure pentru pregatirea terenului pentru reprezentantii singurei tari cu care avem semnat un parteneriat strategic.

 

loading...

Facebook Comments