Pentru aceia dintre noi care petrec mult timp pe Internet, va exista nevoia, ocazional, să dispară pur și simplu de pe internet – ștergandu-va conturile, rezultatele cautarilor Google și toate astea pentru a deveni invizibil.
În acest moment, în ziua de azi, o mulțime de oameni par să fie interesați în a face o realitate – sau cel puțin, în a încerca de a-si acoperi complet urmele lasate in mediul online, arata washingtonpost.com.– vezi articolul complet.
Aplicatiile de criptare a semnalului la telefon, a mesajelor scrise si a apelurilor, care sunt insotite de o recomandare a renumitului Edward Snowden, au inregistrat o crestere de 400 de procente in download-uri dupa alegerile din America.
La polul opus guvernele si in general toti angajatorii, au examinat-spionat, comportamentul, potentialilor angajati, in mediul online in special pe social-media, Facebook etc., existand astfel semne ca acest tip de control devine din ce in ce mai invaziv.
Urmele digitale ale unei persoane pot servi deasemenea, ca o prima manevra, in incercarea de a utiliza informatiile private cu scopul fraudulos de hartuire si defaimare.
Dar ce inseamna „disparitie” in mediul online, oricum? Stergerea tuturor conturilor de social-media sau doar curatarea lor periodica ? Este posibil sa dispari in totalitate de pe net? Exista vreun beneficiu in a vea o prezenta constanta in online? Si ce facem daca dorim sa fim „discreti” dar in acelasi timp sa fim in continuare prezenti pe internet?
Bradley Shear, avocat specializat in social media si tot ce tine de viata privata, ne indica cateva trucuri in incercarea noastra de a deveni „invizibili”. Pentru a nu lasa nici o urma digitala, vom fi nevoiti sa schimbam multe in comportamentul nostru online si probabil asta va deranja foarte mult. Iar pentru a deveni, total invizibili pe internet, ar trebui sa nu folosim niciun aparat electronic care poate conduce catre noi.
Iata totusi cateva cai prin care ne putem bucura de o prezenta decenta pe media si in acelasi timp sa avem parte de ceva intimitate:
- Stergeti-va conturile sau macar curatati-le din cand in cand.
- Stergeti memoria cache.
- Nu oferiti informatii reale, cum ar fi ziua de nastere.
- Folositi motoare de cautare care nu va inregistreaza, gen DuckDuckGo
- Sterge istoria navigarii din browserul pe care il folosesti.
- Evitati click-urile pe tot felul de reclame si navigarea pe site-uri dubioase.
- Folositi „alias-uri” in loc de numele real la inregistrarile de conturi pe diferitele site-uri si incercati sa limitati sau sa eliminati complet acest obicei.
In genral vorbind, daca doriti intimitate in mediul online, trebuie sa va transformati intr-un „privitor” cat mai discret, utilizand puterea internetului cat mai putin posibil.