Juncker a declarat miercuri că “statul de drept nu e opţional în UE” şi a întărit nevoia unui proiect european care să fie bazat pe libertatea, egalitate de şanse şi statul de drept. Juncker a mai spus că România trebuie să între în zona Schengen.
Uniunea Europeană ”se redreseaza”, iar încrederea revine, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, relatează The Associated Press.
Juncker susţine astăzi al treilea discurs despre ”starea Uniunii” Europene.
Din Declaraţiile lui Jean Claude Juncker:
E timpul să aducem România şi Bulgaria în Schengen. Şi Croaţia trebuie adusă în Schengen, după ce îndeplineşte condiţionalităţile tehnice.
Migraţia trebuie să rămână pe radarul nostru. Am făcut progrese reale. Ne apărăm mai eficient graniţele externe. Am redus masiv migraţia graţie acordului cu Turcia şi am controlat mai bine fluxul prin Mediterana. Am redus considerabil numărul vieţilor pierdute. Aduc un omagiu Italiei pentru generozitatea să în gestionarea problemei migraţiei. Europa are o responsabilitate colectivă pentru a încheia situaţia scandaloasă a migranţilor.
Comisia va prezenta propuneri noi pentru întoarcerea migranţilor în ţările de unde au venit. Solidaritatea nu poate fi doar europeană, trebuie să lucrăm şi cu Africa.
Europa e un continent care îmbătrâneşte. De aceea, lucrăm la un plan pentru imigraţia controlată.
În martie, am prezentat cele cinci scenarii pentru viitorul UE. Ele au fost dezbătute, criticate. A venit timpul să tragem primele concluziile, să facem următorii paşi de la dezbatere la decizii.
Europa trebui să fie o Uniune a egalităţii de şanse. De la Varna la Vigo nu trebuie să existe situaţii diferite. Copiii în România şi cei din Italia ar trebui să aibă acelaşi acces la vaccinuri că în restul UE. Nu pot există consumatori de mâna a două. Nu pot acceptă că cetăţenii din centrul şi estul UE să cumpere produse mai proaste decât în restul UE. Un slovac trebuie să aibă la fel de mult peste în fish fingers că orice alt cetăţean european.
În Europa, legea este păstrată de o justiţie independenţa. Fiind parte a UE înseamnă respectarea judecătorilor şi deciziilor judecătoreşti. Statele membre au dat Curţii Europene de Justiţie puterea de a lua deciziile finale. Nerespectarea deciziilor sale înseamnă să furi cetăţenilor şansă la respectarea unui principiu fundamental.
Euro trebuie să fie moneda comună a Europei. Pentru asta, statele membre au nevoie de susţinerea unui instrument care să ajute la intrarea în zona Euro. E un instrument pe care îl propun azi.
Nu va există o nouă lărgire a UE în mandatul Comisiei mele.
sursa: stirileprotv.ro