Adevărata față a Brexitului: Lira sterlină scade sub 1 euro, iar cetățenii UE părăsesc Regatul cu zecile de mii

Adevărata față a Brexitului: Lira sterlină scade sub 1 euro, iar cetățenii UE părăsesc Regatul cu zecile de mii

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, EXTERNE, NEWS, SOCIAL
463
Comentariile sunt închise pentru Adevărata față a Brexitului: Lira sterlină scade sub 1 euro, iar cetățenii UE părăsesc Regatul cu zecile de mii
loading...
pounds

Efectele Brexitului: Moneda britanică scade la minimul ultimilor 8 ani, iar cetățenii UE părăsesc Regatul cu miile. Lira sterlină, cotată sub 1 euro la unele case de schimb.

Cheltuielile de consum din Marea Britanie au înregistrat în trimestrul al doilea cea mai lentă creştere de după 2014, din cauza deprecierii lirei sterline după referendumul pentru Brexit de anul trecut, potrivit datelor statistice publicate joi. Moneda britanică a atins minimul ultimilor 8 ani, în raport cu euro.

Creşterea anualizată a cheltuielilor de consum a încetinit la 2%, de la 2,6%, după ce acestea au avansat cu doar 0,1% în trimestrul anterior, a anunţat Biroul Naţional de Statistică.

pounds

Creşterea PIB a fost revizuită la 0,3% faţă de trimestrul anterior şi la 1,7% în termeni anuali, reprezentând cel mai slab început de an după anul 2012.

”Avansul PIB a fost încetinit semnificativ în primul semestru al anului. Cheltuielile de consum au crescut slab, valoarea scăzută a lirei afectând bugetele oamenilor”, a explicat statisticianul Darren Morgan.

Lira sterlină a scăzut chiar sub 1 euro, la casele de schimb din aeroproturi, scumpind vacanțele britanicilor care pleacă în concediu pe continent, scrie The Independent.

Astfel, călătorii care au cumpărat euro de la casele de schimb de pe Aeroportul din Southampton au obținut doar 87 de eurocenți pe o liră sterlină, cel mai prost curs de la debutul crizei financiare încoace.

Miercuri, moneda britanică a scazut la minimul ultimilor opt ani, în raport cu euro – o liră sterlină fiind cotată la 1,08 euro, după ce blocul comunitar a anunțat rezultate economice foarte bune.

Lira sterlină s-a depreciat cu circa 15% din iunie 2016, urcând inflaţia preţurilor de consum la cel mai ridicat nivel din aproape patru ani, în luna mai.

Migraţia netă în Marea Britanie a atins cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani. Biroul Naţional britanic de Statistică (ONS) a anunţat că migraţia netă – diferenţa între sosiri şi plecări – a scăzut la 246.000 în decurs de un an, până în martie, o scădere cu 81.000 de persoane faţă de anul anterior.

sursa: incont.ro

loading...

Facebook Comments