BREAKING NEWS. Impuscaturi in Spania soldate cu multi raniti. CRIZA este fara precedent. Politia a intervenit in forta

BREAKING NEWS. Impuscaturi in Spania soldate cu multi raniti. CRIZA este fara precedent. Politia a intervenit in forta

- in EXTERNE
1012
Comentariile sunt închise pentru BREAKING NEWS. Impuscaturi in Spania soldate cu multi raniti. CRIZA este fara precedent. Politia a intervenit in forta
catalonia

Spania se confruntă cu cea mai mare criză politică din istoria recentă, generată de referendumul pentru independenţa Cataloniei. Scurtinul programat duminică a fost declarat ilegal de guvernului spaniol, dar separatiştii catalanii nu renunţă la vot şi spun că vor merge înainte. Asta deşi autorităţile spaniole au anunţat că vor bloca referendumul prin orice mijloace. Ca urmare, nu a trecut mult și au apărut incidentele.

Tensiunea în Spania creşte de la o oră la alta, în ziua când catalanii ar trebui să voteze pentru secesiunea regiunii lor de restul ţării. Poliţia spaniolă a început deja să se mobilizeze, în condiţiile în care a expirat ultimatumul dat separatiştilor pentru evacuarea potenţialelor secţii de vot. Zeci de maşini ale forţelor de ordine au părăsit în această dimineaţă Portul Barcelona, acolo unde erau adunate pentru intervenţie.

De partea cealaltă, sute de oameni s-au aşezat deja la cozi în faţa clădirilor unde speră să voteze pentru independenţa Cataloniei.

Pericolul de risc este mare, deoarece nici separatiştii, şi nici autorităţile spaniole nu par dispuse să cedeze.

Într-o mică localitate din nordul Cataloniei, mai mulţi separatişti au blocat cu un tractor accesul într-o şcoală, unde ar urma să fie organizată o secţie de vot. Aşa speră să nu lase poliţia să intre în clădire.

ACTUALIZARE 10:10 Au apărut primele incidente în Catalonia. Este ora la care se dă startul consultării populare. La o secție de vot din nordul regiunii, la Girona, poliția a intervenit în forță ca să oprească procesul de vot. Au avut loc îmbrânceli cu alegătorii. Poliția a spart geamurile ușii de la intrarea în școala unde era organizată secția de vot și a pătruns în clădire. Scopul este de a confisca urnele și buletinele de vot.

ACTUALIZARE 11:05 Trupe speciale ale poliției spaniole au intrat în forță duminică dimineață în secția unde urma să voteze șeful executivului separatist regional catalan Carles Puigdemont.

Cu puțin timp înainte de deschiderea secțiilor de votare, la ora 9.00 (10:00, ora României), polițiștii formaseră un cordon în jurul centrului sportiv din Girona, unde Puigdemont urma să voteze. Poliția a îndepărtat mulțimea, forțând apoi intrarea pentru a confisca materialul de vot.

Până la urmă, Puigdemont a votat într-o altă secție de vot, bucurându-se de protecția pompierilor catalani.

ACTUALIZARE 12:00 Primarul Barcelonei cere demisia premierului spaniol pentru că a trimis forțele de ordine să acționeze. Au avut loc ciocniri între separatişti şi forţele de ordine, la referendumul prin care catalanii vor să-şi obţină independenţa. Oamenii vin la urne, dar găsesc secţiile de votare înconjurate de poliţişti îmbrăcaţi în echipament complet de intervenţie în caz de revoltă. Cele mai grave incidente au avut loc la o secţie de votare aflată la 110 kilometri nord de Barcelona, acolo unde era aşteptat să voteze premierul catalan. Forţele speciale ale poliţiei spaniole au luat cu asalt clădirea şi au confiscat urnele şi buletinele de vot.

ACTUALIZARE 12:30 Poliția spaniolă a tras cu gloanțe de cauciuc, duminică, pe o stradă din Barcelona, pe fondul turbulențelor legate de referendumul interzis pentru independența Cataloniei. Pe de altă parte, alegătorii au început să ridice baricade în jurul unor școli unde sunt organizate secții de vot.

ACTUALIZARE 1:00 Sunt 38 de răniți, inclusiv un polițist, în incidentele din Catalonia, au anunțat autoritățile acestei regiuni.

sursa: digi24.ro

loading...

Facebook Comments