Planul secret al lui Putin! Vrea să extindă Rusia până la graniţa cu România!

Planul secret al lui Putin! Vrea să extindă Rusia până la graniţa cu România!

- in DE ACTUALITATE, EXTERNE, POLITICA, razboi
563
Comentariile sunt închise pentru Planul secret al lui Putin! Vrea să extindă Rusia până la graniţa cu România!
loading...

Un proiect al Rusiei care ar trebui să dea fiori reci clasei politice de la Bucureşti a fost prezentat în weekend în Republica Moldova. Este vorba despre planul secret al Moscovei de a anexa Odessa şi Transnistria pentru a deveni vecină României şi Republicii Moldova. Planul a fost prezentat în cadrul Forumului UE-Moldova, desfăşurat vineri şi sâmbătă la Bălţi.

Vladimir Socor (foto, 69 de ani), analist politic la Jamestown Foundation, cetăţean american născut în România şi care locuieşte în Germania, a vorbit în cadrul forumului despre planul Rusiei de a-şi crea o frontieră comună cu Republica Moldova şi România, prin intermediul regiunii Odessa.
Instrumentul principal în această politică, susţine Socor, ar fi federalizarea. “Rusia a promovat şi promovează în continuare două proiecte de federalizare pe spaţiul european şi eurasiatic: Ucraina şi Republica Moldova.

În eventualitatea stabilirii unui coridor terestru civil şi militar între Crimeea ocupată de Rusia şi regiunea Odessa, Rusia ar căpăta frontieră comună cu Republica Moldova, cu regiunea transnistreană şi cu România, urmând posibilităţi variate pentru acţiuni geopolitice”, a explicat Socor.

Până în 2013, Moscova ţinea sub control Ucraina printr-o clasă politică kieviană aservită total Moscovei, cu unele costuri mari din partea ruşilor.

Dorinţele unei părţi din ce în ce mai mari ale electoratului ucrainean de a se apropia de Uniunea Europeană l-a determinat pe Putin să adopte tactica, mult mai ieftină, a destabilizării prin care se ajunge apoi la federalizare.

După ce a ocupat Crimeea, unde are baze militare ce ţin sub control Marea Neagră, a urmat crearea unor conflicte în zonele de est ale Ucrainei, cu populaţie rusofonă masivă. Aceste zone ar urma să devină acea parte a federaţiei ucrainene aflată sub controlul Moscovei, ca şi partea de sud-vest a acestei ţări, urmând ca partea de nord-vest să intre sub influenţă UE.

“Regiunea Odessa încinge ca un brâu Transnistria şi în urma unei destabilizări a situaţiei în această regiune, teritoriul controlat de Rusia ar putea să ajungă până la braţul Chilia. Este vechea frontieră a României cu Uniunea Sovietică şi credem că este unul din obiective”, a fost şi avertismentul preşedintelui Traian Băsescu, la mijlocul lunii mai.

«Forţa Kremlinului este subapreciată»

Vladimir Socor avertizează că anumite interese economice apropie Uniunea Europeană mai degrabă de poziţia Moscovei decât de interesele Kievului, Chişinăului şi Bucureştiului.

citeste mai departe pe : libertatea.ro

loading...

Facebook Comments