Previziunile CIA pentru anul 2035. Trei scenarii care vor schimba lumea radical. E posibil şi un atac nuclear

Previziunile CIA pentru anul 2035. Trei scenarii care vor schimba lumea radical. E posibil şi un atac nuclear

- in DE ACTUALITATE, EXTERNE, GENERALE
1009
Comentariile sunt închise pentru Previziunile CIA pentru anul 2035. Trei scenarii care vor schimba lumea radical. E posibil şi un atac nuclear

Previziunile CIA asupra viitorului lumii nu sunt deloc optimiste, relevă raportul agenției americane publicat în acest sfârșit de săptămână și intitulat “Lumea în 2035, văzută de CIA și de Consiliul național al informațiilor: Paradoxul progresului”, potrivit relatării ziarului francez Liberation.

Cele 300 de pagini ale raportului, publicat de CIA la fiecare patru ani, au ajuns pe biroul președintelui american Donald Trump în ziua învestiturii sale.

Agenția americană își imaginează cum va arăta lumea viitoare încă din primele rânduri: “În următorii cinci ani, vom asista la o creștere a tensiunilor între state și în interiorul acestora‘. Paralel, creșterea economică mondială se va încetini. Amenințarea teroristă va spori sub diferite forme, iar statele — tot mai divizate — se vor strădui să-i riposteze. “Miza centrală a guvernelor și a societăților va fi să concilieze talentele individuale, colective și naționale pentru a aduce securitate, prosperitate și speranță.’

CIA dezvoltă trei scenarii imaginare ale stării lumii între 2020 și 2035: “insule”, “orbite” și “comunități”

Scenariul nr. 1 prevede o lume a “insulelor” izolate. Lumea va suferi efectele unei creșteri atone și ale unei mondializări care pierde din intensitate, în fața căreia guvernele nu au știut ce să facă. După 20 de ani de la criza financiară din 2008, economiștii din toată lumea observă state fragilizate, repliate în ele înseși.

“Combinația tuturor acestor evenimente a dat naștere unei lumi fragmentate și intrate în defensivă, unde state îngrijorate încearcă metaforic și fizic să construiască ziduri pentru a se proteja de probleme externe, formând astfel ‘insule’ într-un ocean de instabilitate”, relatează raportul.

Începutul unei escaladări militare

Scenariul nr. 2 indică începutul unei escaladări militare. Intitulat “Orbite”, el este relatat de un “consilier național în securitate” care revine asupra stării lumii, la începutul anului 2032, dată la care se termină al doilea mandat al unui anume “Smith” la conducerea SUA. La mijlocul anilor 2020 s-a înregistrat o creștere fără precedent a tensiunilor între puteri regionale. Rusia, China, dar și Iranul au profitat de o repliere a SUA pe scena internațională pentru a-și impune “dominația lor economică, politică și militară” asupra regiunii lor de influență. Tensiunile se manifestă într-o primă etapă de la represalii economice și diplomatice până la un război propagandistic și atacuri cibernetice, fără impact notabil.

Comunităţile locale vor domina guvernele naţionale

Scenariul nr. 3 indică o lume condusă de comunități. “Comunitățile’ sunt văzute din perspectiva unui viitor primar al unui mare oraș canadian, care reflectează în 2035 la transformările din ultimele două decenii. În această lume, grupuri locale au preluat dominația asupra guvernelor naționale.

Cauza o constituie lipsa de încredere crescândă a populațiilor în conducătorii lor naționali. Dacă politica externă, operațiunile militare și apărarea națională rămân efectuate de entități naționale, educația, economia și sănătatea revin în responsabilitatea autorităților locale.

Implicarea întreprinderilor în viața angajaților este astfel încât ele își asumă acum responsabilitattea pentru educația, sănătatea și cazarea acestora. Experiența nu este egală în lume. În Orientul Mijlociu, tineretul s-a revoltat împotriva instituțiilor și a extremismului religios, anunțând venirea unei noi Primăveri arabe. Dar în China și în Rusa, mișcări similare sunt departe de a avea același succes. Aceste schimbări s-au operat în final mai ușor în cadrul democrațiilor occidentale ca SUA și Canada, unde existase deja “o puternică tradiție a implicării colectivităților locale și a sectorului privat’.

loading...

Facebook Comments