Rusia, tara slaba cu arme nucleare puternice. Cat de mare este riscul unui razboi atomic care sa afecteze Romania

Rusia, tara slaba cu arme nucleare puternice. Cat de mare este riscul unui razboi atomic care sa afecteze Romania

- in DE ACTUALITATE, EXTERNE, GENERALE, POLITICA, SOCIAL
1663
2

Ne speriem de incalzirea globala sau luna sangerie, dar criza din Ucraina a readus in actualitate o sperietoare mult mai reala: armele nucleare. Cat de mare e riscul ca acestea sa fie folosite intr-un razboi cu Rusia?

Pana in anii ’90, razboiul atomic a fost marea spaima a parintilor si bunicilor nostri. Dovada faptul ca pe atunci filmele apocaliptice incepeau cu explozia unor bombe nucleare si nu cu boli care transforma oamenii in zombie sau cu fenomene meteo extreme. Criza din Ucraina a reinviat insa aceasta sperietoare in conditiile in care un razboi intre Rusia si NATO pare un scenariu din ce in ce mai plauzibil.

Pe 14 aprilie, Rusia a testat o racheta balistica intercontinentala conceputa special pentru a invinge sistemele defensive americane. Motivul oficial: “Vrem sa verificam daca noile loturi de rachete functioneaza in parametri”, potrivit unui oficial din Ministerul Apararii. E posibil ca Moscova sa foloseasca arme nucleare? Iata ce spun specialistii, dar si liderii militari si politici ai Rusiei.

Rusia, mai agresiva ca URSS
Sa o luam de la inceput. In anii ’90, dupa prabusirea URSS, Moscova a inceput sa ia in considerare din ce in ce mai mult posibilitatea de a folosi arme nucleare. Motivul: fortele militare conventionale ale Rusiei erau mai slabe decat cele ale altor mari puteri, astfel incat arsenalul nuclear trebuia sa faca diferenta. “Principala sarcina a Federatiei Ruse este sa descurajeze agresiunile de orice marime impotriva ei si a aliatilor sai, inclusiv prin folosirea armelor nucleare”, scria clar in Conceptul National de Securitate aprobat in 1999 de presedintele Boris Eltin.

Lucrurile nu s-au schimbat dupa ce Vladimir Putin a venit la putere in 2000. Cea mai recenta doctrina militara a Federatiei Ruse dateaza din februarie 2010. Cateva pasaje relevante din acest document oficial: “armele nucleare vor ramane un factor important pentru prevenirea izbuncirii unor conflictemilitare nucleare sau implicand forte conventionale (razboie globale sau regionale)”; “in cazul izbucnirii unui conflict militar implicand folosirea de arme conventionale (la scara globala sau regionala) si care pune in pericol existenta Rusiei, detinerea de arme nucleare poate duce la transformarea unui astfel de conflict intr-unul nuclear”.

Pe scurt: Rusia isi rezerva dreptul de a folosi armele nucleare in orice situatie. Din acte punct de vedere, Rusia e mai agresiva decat fosta URSS, a carei politica era sa nu recurga la astfel de amenintari decat in ultima instanta, cand orice alte mijloace fusesera epuizate. Iar motivul tine de slabiciunea Rusiei, care nu isi permite o armata conventionala comparabila cu cea a URSS, dar isi doreste sa fie la fel de puternica pe plan global.

Armele nucleare, ultima resursa a Kremlinului
Rusia se agata de armele sale nucleare deoarece sunt principalul sau chiar singurul mod in care poate fi relevanta politic si puternica militar”, explica analistul american Daniel Goure, consilier al Secretarului Apararii de la Washington. Pe hartie, deci, un razboi atomic e posibil oricand Moscova se simte amenintata. Cum stau insa lucrurile in practica?

In primul rand, ca sa ameninte cu un razboi cu arme atomice, Rusia trebuie sa si dispuna de suficiente astfel de arme, dar si de “vectori” – adica de mijloacele prin care ele pot fi transportate la mari distante, in general rachete. Arsenalul nuclear al Moscovei e insa unul din cele mai bine pastrate secrete din lume. Expertii occidentali estimeaza ca ar putea fi vorba de 2000 pana la 5.000 de focoase nucleare tactice (adica cele destinate folosirii pe campuri de lupta) si in jur de 1.500 de focoase nucleare strategice, care pot fi utilizate pentru distrgerea oraselor, facilitatilor industriale etc. Un arsenal impresionant, primul din lume daca luam in considerare cifrele maxime. Dar cat de dispusi sunt rusii sa foloseasca aceste arme?

Scutul de la Deveselu, depasit inainte sa fie gata
Mai ingrijorator pentru romani, potrivit raportului “The Military Balance” pe 2014, Rusia ar dispune si de vectori mai buni. E vorba de doua noi modele de rachete intercontinentale care pot penetra scuturile anti-racheta, inclusiv pe cel de la Deveselu. Vestea bune e ca aceste rachete sunt inca in teste si abia in 2021 le vor inlocui complet pe cele vechi, usor de oprit de sistemele defensive americane. Vestea proasta e ca si scutul de la Deveselu abia a inceput sa fie construit si va fi complet finalizat abia prin 2018.

Rezumand: atat timp cat Rusia se va considera slaba din punct de vedere militar, va considera folosirea armelor nucleare pe campul de lupta o optiune normala. Dat fiind ca e vorba de arme tactice, Statele Unite si alte tari aflate la mare distanta de granitele Rusiei nu vor fi afectate. Romania, insa, e suficient de aproape incat sa aiba motive serioase pentru a se teme.

citeste articolul integral pe : stirileprotv.ro

loading...

Facebook Comments

2 Comments

  1. Un comentariu foarte bun. Strict si la obiect.

  2. Rusia pune presiune tot mai tare pe europa , nu doar pe Romania , isi contina influenta in ucraina si in fostul urss, Putin este un presedinte extrem de destep si extrem de viclean si aduce chiar cu Lenin sau Stalin , cred ca in urmatorii ani ne va paste un razboi.

Comments are closed.