Scandalul URIAȘ dintre Turcia şi Olanda escaladează. Un ministru al lui Erdogan, EXPULZAT

Scandalul URIAȘ dintre Turcia şi Olanda escaladează. Un ministru al lui Erdogan, EXPULZAT

- in DE ACTUALITATE, EXTERNE, NEWS, POLITICA, SOCIAL
903
Comentariile sunt închise pentru Scandalul URIAȘ dintre Turcia şi Olanda escaladează. Un ministru al lui Erdogan, EXPULZAT

Olanda a interzis sâmbătă aterizarea avionului care urma să-l aducă pe Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, care urma să participe la un miting de susţinere a lui Recep Erdogan. Ulterior, președintele turc și premierul olandez s-au lansat în replici tăioase și cuvinte grele, iar sâmbătă noaptea ministrul turc pentru Familie a fost expulzat din Olanda.

Olanda a interzis sâmbătă aterizarea avionului care urma să-l aducă pe Ministrul de Externe turc, Mevlut Cavusoglu, care urma să participe la un miting de susţinere a lui Recep Erdogan. Un purtător de cuvânt al guvernului olandez a anunţat că măsura a fost luată din cauza unor riscuri privind “ordinea şi siguranţa publică”.

Cavusoglu a declarat că îşi va duce vizita la Rotterdam la bun sfârşit, indiferent de situaţie, acuzând guvernul olandez că împiedică întâlnirea acestuia cu cetăţenii turci care locuiesc acolo. “Acei oameni nu sunt ostaticii voştri!”, a acuzat ministrul la CNN Turk.

Ministrul de externe turc a mai precizat că acest refuz din partea autorităţilor olandeze va avea repercusiuni. Turcia va răspunde cu sancţiuni economice şi politici dure.

UPDATE 7.00 Autoritățile olandeze au expulzat-o sâmbătă noaptea pe Betul Sayan Kaya, ministrul turc pentru probleme sociale și familie, înapoi în Germania, a anunțat la primele ore ale zilei de duminică primarul orașului Rotterdam, citat de Reuters.

În fața consulatului Turciei din Rotterdam, poliția călare a dispersat câteva sute de manifestanți care cereau să o vadă pe Sayan Kaya. Aceasta a fost împiedicată să li se adreseze.

Ministrul, împreună cu mai mulți membri ai familiei, intrase în Olanda la bordul unui autoturism. Ea intenționa să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituționale supuse unui referendum în data de 16 aprilie. Cetățenii turci, inclusiv cei de peste hotare, sunt chemați să voteze puteri sporite pentru președintele Turciei.

UPDATE 22.50. Ministrul turc al Familiei, Fatma Betul Sayan Kaya, a fost oprită de poliţie să intre în Consulatul turc din Rotterdam, Olanda, anunţă sâmbătă agenţia de presă NOS, citată de Reuters. Între timp, autorităţile au închis Ambasada şi Consulatul olandez din Turcia, ca măsură de securitate, au declarat surse din Ministerul de Externe de la Ankara.

Betul Sayan Kaya a ajuns cu maşina la reprezentanţa din Rotterdam, dar când a coborât a fost oprită de forţele de ordine. Oficialul turc a anunţat că va merge la Rotterdam cu maşina, după ce Guvernul olandez i-a interzis ministrul de Externe să aterizeze cu avionul în oraş.

UPDATE. Premierul Olandei spune ca Erdogan a intrecut limita: Este o remarca nebuneasca

Premierul olandez Mark Rutte a declarat, sambata, ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan a “intrecut limita” si a facut o “remarca nebuneasca” atunci cand i-a comparat pe olandezi cu nazistii.

“Este o remarca nebuneasca, bineinteles”, le-a spus Rutte jurnalistilor in marja campaniei pentru alegerile din 15 martie. “Inteleg ca sunt furiosi, dar aceasta, bineinteles, a intrecut limita”, a adaugat el.

UPDATE. Erdogan denunță interzicerea vizitei ministrului turc de externe în Olanda: “Rămășițe ale nazismului; fasciști”

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a amenințat sâmbătă că va riposta la interzicerea de către Olanda a vizitei ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, spunând că atitudinea guvernului de la Haga este o ‘rămășiță’ a nazismului, relatează AFP și Reuters.

“Sunt rămășițe ale nazismului. Sunt fasciști”, a declarat Erdogan în timpul unei adunări la Istanbul.

“Puteți să interziceți ministrului nostru de externe să zboare, însă începând de acum să vedem cum vor mai ateriza avioanele voastre în Turcia”, a avertizat el.

Guvernul olandez a decis să interzică aterizarea avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care atrăsese atenția cu câteva ore în urmă că se va deplasa sâmbătă în Olanda pentru a participa la un miting de susținere a schimbărilor constituționale pentru întărirea puterilor prezidențiale în Turcia.

“Autoritățile turc au amenințat public cu sancțiuni. Acest lucru face imposibilă căutarea unei soluții rezonabile”, a precizat guvernul într-un comunicat.

“De aceea, Olanda a transmis că retrage drepturile de aterizare” pentru avionul ministrului turc, se mai menționează în comunicat.

Anterior, într-un interviu pentru postul de televiziune CNN Turk, șeful diplomației turce a spus că își menține intenția de a merge în Olanda sâmbătă pentru un miting în favoarea unui vot favorabil la referendumul din Turcia privind extinderea puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, în ciuda opoziției exprimate de guvernul olandez.

“Mă voi duce la Amsterdam astăzi (sâmbătă). Vom impune sancțiuni dure Olandei” dacă această vizită este împiedicată, afirmase el.

Cavusoglu mai declarase că Olanda îi tratează pe cetățenii turci ca ostatici prin interzicerea contactelor cu Ankara, potrivit Agerpres.

Autoritățile orașului Rotterdam au retras vineri permisiunea ca Mevlut Cavusoglu să ia parte la mitingul de sâmbătă. Alte orașe europene au decis de asemenea să interzică participarea oficialilor turci la astfel de reuniuni.

UPDATE Ankara l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri olandez (surse)

Turcia l-a convocat sâmbătă la Ministerul de Externe pe însărcinatul cu afaceri olandez la Ankara pentru a protesta împotriva deciziei autorităților olandeze de a-i interzice ministrului turc de externe să ia parte la un miting în Olanda în favoarea președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, au indicat surse diplomatice turce.

Această măsură survine după ce guvernul olandez a decis să interzică aterizarea avionului ministrului turc de externe Mevlut Cavusoglu, care a atras atenția că se va deplasa sâmbătă în Olanda pentru a participa la un miting de susținere a schimbărilor constituționale pentru întărirea puterilor prezidențiale în Turcia.

Anterior, într-un interviu pentru postul de televiziune CNN Turk, șeful diplomației turce a spus că își menține intenția de a merge în Olanda sâmbătă pentru un miting în favoarea unui vot favorabil la referendumul din Turcia privind extinderea puterilor președintelui Recep Tayyip Erdogan, în ciuda opoziției exprimate de guvernul olandez.

sursa: realitatea.net

loading...

Facebook Comments