Studenta care a ucis 100 de terorişti ISIS. Islamiştii au pus recompensă de un milion de dolari pe capul ei

Studenta care a ucis 100 de terorişti ISIS. Islamiştii au pus recompensă de un milion de dolari pe capul ei

- in DE ACTUALITATE, EXTERNE
2035
Comentariile sunt închise pentru Studenta care a ucis 100 de terorişti ISIS. Islamiştii au pus recompensă de un milion de dolari pe capul ei
Joanna Palani are 23 de ani şi studia ştiinţele politice când a decis să plece din Danemarca ca să lupte contra organizaţiei teroriste ISIS.

Un milion de dolari oferă teroriştii din ISIS pentru uciderea sau prinderea acestei fete, despre care se crede că ar fi lichidat până acum peste 100 de militanţi ai acestei organizaţii, în luptele din Irak şi Siria.

Joanna este motivată de originile ei – are rădăcini iraniene şi kurde. S-a născut într-o tabără de refugiaţi din Ramadi, Irak, în timpul primul război din Irak. Prima oară a văzut o armă la vârsta de nouă ani şi încă era adolescentă în 2004, când a renunţat la studii pentru a plecat din Copenhaga spre Siria, relatează cotidianul britanic Daily Mail.

Ea a anunţat atunci pe Facebook că luptă “pentru drepturile femeilor, pentru democraţie, pentru valorile europene pe care le-am învăţat când eram copil în Danemarca”.

La începutul mişcării “Primăvara arabă”, tânăra s-a declarat împotriva regimului Assad, apoi a început să lupte împotriva ISIS. A luptat în Kobane, oraşul sirian de la graniţa cu Turcia, alături de forţele kurde şi a ajutat le eliberarea fetelor yazide care erau fuseseră luate prizoniere în Irak şi folosite ca sclave sexuale în Irak.

Joanna a luptat ca lunetist. Contribuţia sa a fost esenţială pentru victoriile obţinute împotriva islamiştilor. Cu o ambiţie nemaivăzută, ea şi-a perfecţionat continuu eficienţa tragerilor şi a devenit o combatantă de temut, dar şi o ţintă la rândul ei. “Ca lunetist eram în prima linie chiar şi nouă zile la rând. Trebuie să rămâi neobservat şi să ai foarte multă răbdare. Trebuie să fii concentrat. Nu ai voie să-ţi pierzi concentrarea niciun moment”, a povestit ea.

Eroismul şi determinarea sa au atras atenţia autorităţilor daneze, dar nu aşa cum ne-am aştepta.

În septembrie 2015, la întoarcerea în ţară, ea a fost arestată şi dusă la Vestre Fængsel, cea mai mare închisoare din Danemarca, iar paşaportul i-a fost reţinut. A stat trei luni după gratii, apoi a fost eliberată, dar paşaportul tot nu i-a fost returnat, ca să nu mai poată ieşi din ţară.

Joanna Palani spune că e privită ca o teroristă în ţara sa şi este nevoită să se ascundă şi să-şi schimbe des locul în care stă ca să nu fie descoperită de ISIS. “Îmi pare rău că am încălcat legea dar nu am avut de ales atunci”, a explicat ea. “Cei pentru care eu mi-am riscat viaţa se bucură de libertate. Nu mă aşteptam să pierd chiar tot pentru că am luptat pentru libertate şi pentru oameni”, a mai spus tânăra.

sursa: eva.ro
loading...

Facebook Comments