Un fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului avertizează: „Următorul cutremur major va fi devastator”

Un fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului avertizează: „Următorul cutremur major va fi devastator”

- in DE ACTUALITATE, GENERALE, SOCIAL
2332
Comentariile sunt închise pentru Un fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului avertizează: „Următorul cutremur major va fi devastator”

Gheorghe Mărmureanu, fost director al INFP, face dezvăluiri care stârnesc îngrijorate în rândul populației și autorităților. Seismul care a zguduit România vineri noapte la ora 2.11 s-a simţit cu o intensitate de la IV la VI, pe scara Mercalli, adică de la moderat la puternic.

Direcția de propagare a undelor seismice a fost cumva diferită de tiparul obișnuit. S-a simţit de la Iaşi şi Bacău până-n Bucureşti, Craiova şi Giurgiu, dar şi la Chişinău (Republica Moldova), în Odessa (Ucraina), la Sofia şi Varna (Bulgaria), la Niš (Serbia) şi la Skopje (Macedonia).

„Se reanalizează datele, dar din primele estimări seismul ar fi avut o magnitudine mai mare decât 5,3, posibil 6, iar adâncimea la care s-a produs ar putea fi reevaluată la peste 110 km. Se pare că a fost o dublă ruptură acolo, dar în acest moment reanalizăm datele. Aşa a fost şi în 1977, dar atunci magnitudinea a fost de 7,2”, afirma Gheorghe Mărmureanu. Același cercetător apreciază că următorul cutremur major din România va fi similar cu cel devastator din 1940.
„Nimeni în această lume nu poate face predicţii în legătură cu următorul cutremur puternic. Însă, eu am studiat toate seismele din România, începând cu 1730, şi am observat că acestea se pot produce la o diferenţă de 40-102 ani, unul de altul. Aşadar, o marjă foarte mare. Totuşi, sunt de părere că următorul cutremur puternic din România va fi similar cu cel din 1940”, a spus Gheorghe Mărmureanu.

Amintim că la 10 noiembrie 1940, ora 3.39 dimineaţa, la Panciu, în zona Vrancea s-a produs un cutremur de magnitudine 7,4, la o adâncime de 133 km. Efectele devastatoare ale acestuia au fost în centrul şi sudul Moldovei şi în Muntenia. S-au înregistrat 1.600 de morţi şi 12.100 de răniţi. Cutremurul a fost resimțit și peste hotare în statele vecine.

Legat de comportamentul în caz de cutremur, șeful Ambulanţei şi managerul pentru dezastre al Echipei Americane Internaţionale de Salvare (ARTI), Doug Coop recomandă metoda cunoscută  „triunghiul vieţii – zona care te poate salva”.

El a publicat „Cele 10 reguli de supravieţuire în caz de cutremur” din experienţa sa de salvator, informează adevarul.ro. Astfel, printre altele, acesta spune că „Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el”.

Sursa: click.ro

 

loading...

Facebook Comments