Ce s-a întâmplat de fapt? NORUL UCIGAȘ de la 10.000 de metri. Cum s-a format ciclonul de ieri și de ce NU a dat nimeni ALERTĂ meteo

Ce s-a întâmplat de fapt? NORUL UCIGAȘ de la 10.000 de metri. Cum s-a format ciclonul de ieri și de ce NU a dat nimeni ALERTĂ meteo

- in INEDIT, SOCIAL
1825
Comentariile sunt închise pentru Ce s-a întâmplat de fapt? NORUL UCIGAȘ de la 10.000 de metri. Cum s-a format ciclonul de ieri și de ce NU a dat nimeni ALERTĂ meteo
nor apocaliptic

Meteorologii au fost luați prin surprindere de fenomenul extrem de rar care a avut loc duminică seara în partea de Vest a țării și care a dus la un număr de 8 morți și zeci de răniți.

Ce s-a întâmplat de fapt? Un nor aflat la înălțimea de 10.000 de metri a coborât cu o viteză foarte mare de deplasare, baza norului formându-se la 600 de metri deasupra pământului, iar contactul cu aerul foarte cald de la nivelul solului a dus la intensificări ale vântului, cu viteze de peste 108 km la oră.

În mai puțin de jumătate de oră, temperatura a scăzut brusc în zona Banatului de la 31 de grade la 16 grade, practic la jumătate, aerul cald fiind înlocuit destul de violent cu o masă de aer rece, fapt care creat o linie de vijelie extrem de puternică.

„Săptămâna trecută când a fost acel ciclon format, noi ne-am aflat la graniță și România nu a fost afectată. Am avut în acea perioadă o informare în partea de vest, și chiar și în sudul și estul țării au fost intensificări ale vântului de 55-60 de km/oră. În partea de vest s-a format fiind un nor de furtună de tip supercelular cu caracter distructiv.

Practic, ce s-a întâmplat? O linie de vijelie, în condițiile în care masa de aer cald, pentru că în zona Banatului am avut 30-31 de grade, practic în mai puțin de jumătate de oră temperatura a scăzut brusc la 16 grade, la jumătate, și a fost înlocuit destul de violent cu o masă de aer rece, fapt care a determinat ca înălțimea norului de la 10.000 de metri în coborâre a avut o viteză foarte mare de deplasare, baza norului formându-se la 600 de metri deasupra pământului, a determinat aceste intensificări ale vântului, cu viteze de peste 30 de metri pe secundă, 108 km la oră.

Noi vorbim de o supercelulă de tip furtună, care poate să genereze viteze foarte mari. În condițiile în care cea pâlnie s-ar fi format, am fi putut vorbi de tornadă”, a declarat Elena Mateescu, director executiv ANM, la Antena 3.

sursa: realitatea.net

loading...

Facebook Comments