Devenim un stat represiv, pe modelul Rusiei sau Turciei? Ce puteri capata politistii: “… daca nu te conformezi ordinului politistului si opui rezistenta pasiva (te asezi pe jos), politistul are dreptul sa te loveasca pentru a-ti infrange vointa”

Devenim un stat represiv, pe modelul Rusiei sau Turciei? Ce puteri capata politistii: “… daca nu te conformezi ordinului politistului si opui rezistenta pasiva (te asezi pe jos), politistul are dreptul sa te loveasca pentru a-ti infrange vointa”

- in INEDIT
511
Comentariile sunt închise pentru Devenim un stat represiv, pe modelul Rusiei sau Turciei? Ce puteri capata politistii: “… daca nu te conformezi ordinului politistului si opui rezistenta pasiva (te asezi pe jos), politistul are dreptul sa te loveasca pentru a-ti infrange vointa”
puteri politisti

Proiectele prin care se modifica legile din domeniul ordinii publice, lansate de MAI in dezbatere publica, trebuie clarificate, deoarece in forma actuala anumite prevederi favorizeaza abuzurile politistilor, de la incriminarea unor simple huiduieli la proteste pana la retineri pe durata nedeterminata, avertizeaza Asociatia Pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH).

Intr-un comunicat postat marti pe site-ul APADOR-CH se precizeaza ca asociatia a transmis Ministerului de Interne o serie de comentarii legate de cele trei proiecte aflate in dezbatere publica subliniind ca exista “pe alocuri” prevederi “de natura sa incalce drepturi si libertati” sau care “permit, prin ambiguitatea lor, abuzuri pe care organele de ordine ar putea sa le faca la adresa cetateanului”.

“De aceea APADOR-CH a cerut clarificarea acestor propuneri sau eliminarea unora dintre ele”, arata sursa citata.

Ce puteri capata politistii

Asociatia da si cateva exemple concrete.

Propunerea de incriminare si pedepsire cu inchisoare de la 3 luni la un an pentru fapta de a ‘intrebuinta cuvinte, expresii, gesturi jignitoare sau obscene’ la adresa organelor de ordine este atat de larga si de vaga incat orice gest sau cuvant dezagreat de un politist poate fi calificat drept comportament infractional (infractiunea de ultraj).

Spre exemplu, in cadrul unei adunari publice, nemultumirea, protestul se exprima si sub forma unor huiduieli. Potrivit textului de lege propus, aceste huiduieli pot fi interpretate de politist drept ‘cuvinte, expresii ori gesturi jignitoare’, astfel ca toate persoanele participante la acea adunare publica pot deveni autori ai infractiunii de ultraj”, semnaleaza, printre altele, APADOR-CH.

De altfel, “jurisprudenta CEDO accepta exprimari socante si chiar ofensatoare atunci cand se urmareste atragerea atentiei asupra unor chestiuni de interes public. APADOR-CH solicita eliminarea completa a acestei propuneri”, arata sursa citata.

In plus, APADOR-CH contesta introducerea unui nou caz de privare de libertate – “retinere administrativa”, adica “posibilitatea ca politistul sa ii interzica unei persoane sa paraseasca un anumit spatiu”, fara o limitare in timp a duratei, cerand eliminarea ei.

Pe de alta parte, este contestata si introducerea unei notiuni vagi precum “pozitie inofensiva” pe care o persoana care face obiectul cercetarii politienesti ar trebui sa o adopte.

“APADOR-CH cere definirea acestei pozitii, in caz contrar fiecare politist va avea libertatea de a-si imagina cum doreste aceasta ‘pozitie inofensiva’, chiar si pe burta cu mainile la spate”, arata APADOR-CH.

De asemenea, asociatia cere clarificari cu privire la notiunile introduse suplimentar in Legea politiei si care vizeaza fotografierea, amprentarea si controlul corporal sau al bagajelor.

APADOR-CH considera ca “politistul trebuie sa beneficieze de o protectie reala, efectiva si de mijloace adecvate, inclusiv de natura legislativa, atunci cand isi exercita, in mod corect, atributiile legale”, insa, in acelasi timp, “exercitarea abuziva a functiei nu numai ca nu trebuie acceptata, ci trebuie prevenita si, daca s-a produs, sanctionata sever”.

Din acest motiv, asociatia cere clarificarea si corectarea proiectelor de lege.

Deputat USR: Devenim un stat represiv, pe modelul Rusiei sau Turciei

La randul sau, deputatul USR Ion Stelian Cristian, de profesie avocat, critica mai multe prevederi ale respectivelor acte normative, subliniind, de exemplu, ca vor fi permise perchezitiile bagajelor sau vehiculelor doar in baza unor “suspiciuni” pe care le-ar avea politistul, dar care nu pot fi demonstrate.

Mai mult, “in cazul unor proteste prin mijloace pasnice, daca nu te conformezi ordinului politistului si opui rezistenta pasiva (te asezi pe jos), politistul are dreptul sa te loveasca pentru a-ti infrange vointa”, conform noilor legii, atrage atentia deputatul USR.

“In afara acestor propuneri, mai amintesc si propunerea de modificare a Legii jandarmeriei (PLX 211/2017) prin care i se confera acestei institutii militarizate calitatea de organ de cercetare penala, desi CEDO a condamnat Romania inca din anul 2004, stabilind ca organele de cercetare penala militarizate nu pot ancheta civili.

Acestea sunt doar cateva exemple care ne determina sa tragem concluzia ca ne apropiem cu pasi repezi de a deveni un stat represiv pe modelul Rusiei sau Turciei in care libertatea de exprimare este grav incalcata, iar participarea la proteste pasnice este descurajata de institutiile statului pe toate caile”, concluzioneaza deputatul USR. Sursa: ziare.com

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments