Practica şocantă prin care se făcea testul de sarcină pe vremea lui Ceauşescu ! „Era cinic și ridicol să ne bazăm pe o broască, dar era un test foarte bun…”

Practica şocantă prin care se făcea testul de sarcină pe vremea lui Ceauşescu ! „Era cinic și ridicol să ne bazăm pe o broască, dar era un test foarte bun…”

- in ISTORIE
667
Comentariile sunt închise pentru Practica şocantă prin care se făcea testul de sarcină pe vremea lui Ceauşescu ! „Era cinic și ridicol să ne bazăm pe o broască, dar era un test foarte bun…”
mame comunism

Dacă astăzi testul de sarcină este unul extrem de simplu și de banal, pe care îl poți găsi la orice farmacie, pe vremea comunismului, nici măcar metodele contraceptive nu existau, românii fiind nevoiți să improviseze diverse metode periculoase pentru a avea o viață sexuală cât de cât normală. 

Și, de aici până la sarcinile nedorite, a fost doar un singur pas. După ce, în 1966, Ceaușescu a dat Decretul 770, prin care avortul era interzis prin lege, tot mai multe femei mureau pe capete, încercând să scape de copiii nedoriți, prin avort. Și, să nu va închipuiți că se întâmplă în spital. De cele mai multe ori, femeile mureau în mână unor persoane neavizate, fără niciun fel de pregătire.

Pentru ca România să-și plătească toate datoriile externe, la începutul anilor ’80, Ceaușescu a hotărat ca importul de medicamente să fie oprit. Astfel, testele de sarcină au ajuns să se facă cu ajutorul unui mascul de broască.  

Broaștele erau injectate cu urină unei femei care se presupunea că este insărcinată. Dacă broască avea ovulație și făcea ouă, acest lucru era dovadă sarcinii.

Era un test foarte bun. Dar cere timp și, de la un punct, broaștele erau complet epuizate. Era cinic și ridicol că ne bazăm pe o broască că să aflăm dacă o femeie este gravidă sau nu”, mărturiseste Adrian Sangeorzan, doctor ginecolog, Brașov, în documentarul Decreteii)

Rezultatele testului cu broască erau folosite și de procurori împotrivă femeilor suspectate că și-au provocat un avort. Dar o nouă lege a interzis spitalelor să cumpere servicii de la furnizori externi, așa că nu s-au mai folosit nici broaște pentru teste de sarcină.

Totul a dispărut din România la acea vreme, inclusiv broaștele. Știam că existau, dar nu avea cine să le livreze pentru că sistemul era total blocat”, mai povestește doctorul.

Cu timpul s-a ajuns la hormonul hCG, prezent în urină femeilor însărcinate, la foarte puțin timp după concepție.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments