De la efectul placebo la motivele pentru care căscăm, unele fenomene nu au încă o explicaţie universal acceptată de cercetători. Iată care sunt misterele pe care oamenii de ştiinţă nu le pot încă rezolva.
Căscatul
Căscatul este un act reflex motor involuntar, întâlnit atât la oameni, cât şi la unele animale. Cercetările arată că reflexul este „contagios”, conform testelor, probabilitatea ca o persoană să caşte creşte nu numai atunci când observă alţi oameni, sau chiar animale, făcând acelaşi lucru, dar şi dacă citeşte sau se gândeşte la această acţiune, relatează Business Insider.
Primele studii indicau faptul că reflexul ar fi un răspuns la nivelul crescut de dioxid de carbon din sânge, atunci când corpul are nevoie de un aport de oxigen, care ar justifica inspiraţia profundă, sau de eliminarea dioxidului de carbon, printr-o expiraţie puternică. Experimentele ulterioare au demonstrat însă că mediile cu un nivel scăzut de dioxid de carbon sau administrarea de oxigen subiecţilor nu influenţează nevoia de a căsca.
Fantomele
Fantomele sunt menţionate într-o formă sau alta încă din timpul vechilor culturi din Mesopotamia sau din vremea Egiptului Antic, dar forma lor cea mai cunoscută astăzi, de spirite îmbrăcate în cearşafuri ori cămăşi largi, albe, a fost introdusă abia în secolul al XIX-lea. În prezent, stafiile sunt considerate personaje de ficţiune ori legende urbane, cercetătorii nerecunoscându-le existenţa.
Totuşi, 48% dintre americani cred în existenţa lor, procentul femeilor fiind chiar mai mare, 56%, iar conform unui sondaj realizat de CBS, una din cinci persoane susţine că a văzut sau a simţit prezenţa unei fiinţe paranormale.
Teoriile propuse de oamenii de ştiinţă pentru a explica numărul mare de evenimente de acest gen variază. Unii dau vina pe infrasunete, zgomote care au o frecvenţă redusă şi nu pot fi percepute de urechea umană.
Aceastea pot fi emise chiar de furtuni care se apropie ori de aparatele electrocasnice, iar vibraţiile pe care le provoacă dau o stare de disconfort psihic. O altă explicaţie ar fi că zonele mai reci din clădirile vechi, asociate cu prezenţa unor spirite, sunt cauzate, de fapt, de curenţii de aer, iar unele studii afirmă că halucinaţiile vizuale şi auditive ar fi urmarea unor intoxicaţii minore cu monoxid de carbon.
Déjà vu
Déjà vu (n.r. deja văzut, în limba franceză) este un fenomen descris de o puternică senzaţie că un eveniment sau o experienţă care se derulează a mai fost experimentată, în acelaşi fel, în trecut, fie că acest lucru s-a întâmplat sau nu.
Deşi fenomenul a fost studiat intesiv încă de la începutul secolului trecut, oamenii de ştiinţă nu au ajuns încă la o concluzie care să explice, fără echivoc, motivele declanşării acestui fenomen. Senzaţia de déjà vu pare să fie extrem de comună, între 31% şi 96% dintre adulţi raportând că au trăit-o cel puţin o dată în viaţă. sursa: Realitatea