A fost descoperită dovada că Iisus a fost căsătorit cu Maria Magdalena și au avut 2 copii

A fost descoperită dovada că Iisus a fost căsătorit cu Maria Magdalena și au avut 2 copii

- in MISTER
676
Comentariile sunt închise pentru A fost descoperită dovada că Iisus a fost căsătorit cu Maria Magdalena și au avut 2 copii
DUMINICA SAMARITENCEI

Un manuscris vechi de aproape 1.500 de ani, aflat la British Library, a fost tradus recent din limba aramaică şi oferă informaţii noi, controversate, despre viaţa lui Iisus.

Traducerea a fost realizată de profesorul Barrie Wilson şi de Simcha Jacobovic.

Potrivit acestui manuscris, numit de experţi Evanghelia Pierdută, Iisus şi Maria Magdalena au avut împreună 2 copii, iar formula Fecioara Maria nu se referea iniţial la mama lui Iisus, ci la soţia lui.

Maria Magdalena a fost o personă mult mai important decât se ştia până acum, chiar dacă ea este menţionată foarte puţin în alte texte creştine.

Manuscrisul prezintă ipoteza conform căreia Magdalena a fost soţia lui Iisus. Teoria apare şi în alte texte apocrife, fiind preluată apoi în romane celebre, precum “Codul lui Da Vinci”, de Dan Brown sau “Ultima ispită a lui Iisus”, de Nikos Kazantzakis.

Karen King consideră că acest fragment de papirus, prezentat la cel de-al zecelea Congres al Studiilor de Limbă Coptă, oferă prima dovadă palpabilă a faptului că unii dintre primii creştini credeau că Iisus a fost căsătorit.

Cheia mesajului se află în centrul papirusului, unde Iisus, adresându-se discipolilor săi, menţionează cuvintele “soţia mea”, despre care cercetătorii consideră că se referă la Maria Magdalena. În text, Iisus pare să o apere pe Magdalena împotriva unor acte care o condamnă, judecând după vorbele “ea va fi discipolul meu”. Două rânduri mai târziu, se adresează din nou discipolilor: “Eu trăiesc cu ea.”, informează Daily Mail.

Partea verso a papirusului este atât de deteriorată încât doar câteva cuvinte sunt descifrabile: “mama mea” şi “trei”. Dar pe faţa hârtiei King a putut identifica, fragmentar, câteva rânduri de scris:

  • “Discipolii i-au spus lui Iisus”
  • “…neg. Maria este demnă de aceasta”
  • “Iisus le-a spus: soţia mea…”
  • “va putea fi discipolul meu”
  • “Las oamenii răi să vorbească”
  • “Cât despre mine, eu trăiesc cu ea…”

Fragmentul aruncă îndoieli asupra “întregii doctrine catolice a celibatului preoţesc bazat pe cel al lui Iisus”, a declarat Karen King pentru revista Smithsonian. “Acest document arată că este posibil ca în acea perioadă să fi existat creştini pentru care uniunea sexuală în căsnicie putea fi o imitare adecvată a dogmei generative a lui Dumnezeu.”

Roger Bagnall, director al Institute for the Study of the Ancient World din New York, consideră că fragmentul, denumit de Karen King “Evanghelia soţiei lui Iisus”, este autentic.

King spune că abia în jurul anului 200 e.n. a apărut teoria – lansată de teologul Clement al Alexandriei – potrivit căreia Iisus nu a fost căsătorit.

Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.

loading...

Facebook Comments