ATENTIE! Un link ce va poate fura datele se distribuie cu rapiditate pe WhatsApp sub forma unei oferte venite din partea companiei Lidl

ATENTIE! Un link ce va poate fura datele se distribuie cu rapiditate pe WhatsApp sub forma unei oferte venite din partea companiei Lidl

- in NEWS
5690
Comentariile sunt închise pentru ATENTIE! Un link ce va poate fura datele se distribuie cu rapiditate pe WhatsApp sub forma unei oferte venite din partea companiei Lidl

In aceasta dimineata un link care suna prea frumos sa fie adevarat se distribuie cu viteza prin intermediul mesageriei WhatsApp.

Conform mesajului comapania Lidl ofera un voucher in valoare de 750 de lei daca accesati un anumit link.

Pe site-ul oficial al companiei nu apare nici o astfel de informare si este cunoscut faptul ca astfel de campanii sunt sustinute in general pe canalele media oficiale si nu prin intermediul mesageriilor private.

Deasemenea la o simpla analiza a link-ului pe care sunteti indemnati sa-l accesati, se poate observa ca adresa este nesecurizata ceea ce insemna ca datele dumneavoastra pot fi furate cu usurinta sau va puteti infecta device-ul cu un program malicios.

Nu accesati link-ul inainte de a va informa pe caile oficiale si inainte de a consulta site-ul oficial al companiei Lidl.

Mesajul care circula pe WhatsApp apare asa:

„Lidl oferă Voucher GRATUIT 750 Lei pentru a sărbători cea de-a 90-a aniversare*! Faceți clic aici pentru a obține a voastră: „http://ww.lidl-ro.club” bucurați-vă și mulțumiți-mi mai târziu.”

Cum functioneaza

Indivizii din spatele acestor mesaje, asa zisi hackeri, sunt de fapt persoane foarte inteligente, experte in ingineria sociala.

Acestia profita de emotia provocata intr-o anumita perioada a anului, cum ar fi in cazul de fata apropierea sarbatorilor si de numele unei companii cunoscute pentru a da legimitate mesajului lor.

Construiesc apoi o pagina de internet care aparent vine din partea companiei.

Apoi tot ce mai au de facut este sa creeze un mesaj pe care il distribuie masiv si sa astepte ca victimile sa le pice in plasa.

Cunoscand firea umana – „inginerie sociala” -exploateaza astfel una dintre slabiciunile noastre si anume, posibilitatea unor castiguri rapide si usoare, cu alte cuvinte lacomia.

Pe langa acestea se bazeaza si pe lipsa dumneavoastra de informare sau de cunostinte in domeniul IT.

Odata ajunsi pe pagina lor, veti fi indrumat sa va introduceti datele in anumite formulare pentru a intra in posesia unor avantaje sau posibile castiguri, cum ar fi in cazul de fata un asa zis voucher in valoare de 750 de lei din partea Lidl.

Pentru a se asigura ca nu stati prea mult sa analizati situatia, va pune deasemenea contra timp sau in concurenta afisand, evident tot in mod fals, un numar redus ramas de vouchere sau premii consistente.

In goana dupa profit rapid deveniti astfel victima sigura. Metoda folosita poarta denumirea de phishing.

Ce este phishingul?

Phishingul este o metodă de înșelătorie aproape la fel de veche ca și Internetul. Infractorii se folosesc de inginerii sociale pentru a păcăli utilizatorii, infectându-le computerele, furându-le banii sau chiar identitatea.

Tentativele de phishing se bazează pe emailuri, mesaje instant sau chiar apeluri telefonice, și încercă să îi convingă pe utilizatori să acceseze anumite site-uri sau să îsi dea anumite date personale.

Site-urile respective sunt fie copii perfecte ale unor site-uri cunoscute, Facebook, site-uri ale unor bănci – PayPal sau companii de renume, sunt fie infectate cu viruși.

Citesti si: Iată de ce ar trebui să încetați imediat să consumați pieptul de pui care prezintă aceste striații albe

loading...

Facebook Comments