Capitala şi şaptesprezce judeţe se află joi sub avertizare cod galben de ploi puternice. Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis, joi dimineaţa, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţele Gorj, Dolj, Olt şi Vâlcea. Aceasta este valabilă până la ora 18.00.
ANM a anunțat coduri portocalii de vijelii pentru mai multe localități din județele Bacău și Neamț și de ploaie și grindină pentru zone din Constanța. Alertele sunt în vigoare până joi la ora 13.00.
ANM a anunțat coduri portocalii de vijelii pentru mai multe localități din județele Bacău și Neamț și de ploaie și grindină pentru zone din Constanța. Alertele sunt în vigoare până joi la ora 13.00
Capitala şi 17 judeţe sunt astăzi sub avertizare cod galben de ploi puternice
Capitala şi 17 judeţe se află joi sub avertizare cod galben de ploi puternice. De altfel, până vineri va ploua în cea mai mare parte a ţării, potrivit meteorologilor. Joi, până la ora 23.00, se află sub cod galben de ploi Capitala şi 17 judeţe: Suceava, Harghita, Neamţ, Braşov, Covasna, Bacău, Dâmboviţa, Prahova, Argeş, Buzău, Brăila, Vrancea, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi Tulcea.
Conform meteorologilor, pe parcursul acestei zile, în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei, în sud-estul Transilvaniei, în sud-vestul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor Orientali vor fi perioade în care va ploua însemnat cantitativ. Prin acumulare sau în intervale scurte de timp se vor înregistra cantităţi de apă de 20-30 l/mp şi izolat 50-60 l/mp.
De asemenea, până vineri, la ora 10.00, este în vigoare o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ.
Potrivit ANM, temporar va ploua în cea mai mare parte a ţării, iar în zonele de munte, precum şi în sudul, estul şi local în centrul ţării cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30-.40 l/mp. Vor fi mai ales averse care pe arii restrânse vor avea şi caracter torenţial şi vor fi însoţite de descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Izolat vor fi condiţii de grindină.
Cod galben de inundaţii pentru râuri din patru judeţe
Hidrologii au emis joi o atenţionare cod galben de inundaţii pentru râuri din judeţele Gorj, Dolj, Olt şi Vâlcea. Atenţionarea cod galben de inundaţii este în vigoare joi, până la ora 18.00.
Conform Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, ca urmare a ploilor torenţiale din ultimele ore şi a celor prognozate, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie pe râurile din bazinele hidrografice: Gilort, judeţul Gorj, Olteţ şi afluenţii bazinului mijlociu şi inferior, din judeţele Dolj, Olt şi Vâlcea. Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul superior al Olteţului, spun hidrologii.
Prognoza meteo pentru joi, în toată țara – pe regiuni
În Bărăgan şi Dobrogea apare soarele din când în când, dar o să plouă în multe reprize. Sunt ploi zdravene, se pot acumula 30, dar pe zone restrânse chiar 60 l/mp. Termic stăm mai bine ca ieri.
Averse temporare, dar serioase vin şi în Moldova sudică şi în nordul Munteniei. Se mai pot produce fenomene electrice şi cantităţile de apă depăşesc 20 l/mp.
În nordul Moldovei şi în Bucovina avem cam aceeaşi situaţie. Instabilitate mare, un pic de soare şi averse abundente, mai ales în zona de munte. Se face mai cald ca ieri.
Vreme un pic mai caldă găsim şi în nordul Transilvaniei şi Maramureş. Nu scăpăm, însă, de averse, apar în mai multe serii şi vor fi destul de consistente şi aici.
În ţinuturile vestice se face vreme mai bună. Încălzirea este una perceptibilă, norii apar temporar şi ploile vin sporadic. În Transilvania se mai încălzeşte la amiază, dar de ploi tot nu scăpăm. Se adună cantităţi de 30 l/mp, iar la munte pot ajunge şi la 60 l/mp.
Ploi serioase mai aşteptăm şi în Oltenia. Sunt şi momente mai însorite, se încălzeşte binişor, dar instabilitatea persistă. În ţinuturile sudice cam la fel: multă instabilitate, averse zdravene şi un pic de soare. Maximele cresc cu vreo patru grade.
În Bucureşti o să mai plouă, apar tunete şi fulgere, răbufniri de vânt, iar maximă creşte uşor: 23-24 de grade.
La munte, ploile vin cam peste tot, vor fi şi fenomene electrice, răbufniri de vânt şi se mai strâng 20-30 de l/mp. În zona Carpaţilor Orientali se pot acumula chiar şi 40-60 l/mp.
Pe litoral, atmosfera este instabilă, dar CALDĂ. Azi o să plouă destul de mult şi se pot strânge 25 l/mp. Vântul va mai avea unele intensificări, iar soarele se va arăta pentru scurte momente.
Prognoza meteo până duminică
Vineri avem multă instabilitate, averse din când în când, fenomene electrice, vânt şi chiar grindină, pe suprafeţe mari în est, sud-est şi centru, dar locale în rest. Barometrele continuă să arate o presiune în scădere.
Sâmbătă avem altă zi schimbătoare, cu averse temporare în est, centru, la deal şi la munte. Se mai strâng cantităţi mari de apă, vor fi condiţii de grindină, vântul va avea răbufniri frecvente, dar apar schimbări la temperaturi. Se face mai cald ziua, dar se răceşte în noaptea următoare.
Duminică, ploile se răresc considerabil, dar vine frigul. Ajunge la noi aerul rece polar şi asta înseamnă temperaturi cam modeste. Vântul va fi destul de activ, iar maximele rămân sub 25 de grade. Sursa ProTv.