Avertismentul fără precedent al unuia dintre cei mai respectaţi comentatori politici din lume: Schimbarea deja a început. Este doar o chestiune de timp

Avertismentul fără precedent al unuia dintre cei mai respectaţi comentatori politici din lume: Schimbarea deja a început. Este doar o chestiune de timp

- in POLITICA
956
Comentariile sunt închise pentru Avertismentul fără precedent al unuia dintre cei mai respectaţi comentatori politici din lume: Schimbarea deja a început. Este doar o chestiune de timp
FT Bylines: Philip Stephens Photograph: Rosie HallamFT Bylines: Murad Ahmed Photograph: Rosie Hallam

Avertismentul lui Phillip Stephens: Eu trebuie să vorbesc astăzi despre lume. Aceasta este o lume în care noul preşedinte american, un star TV miliardar, o lume în care propria mea ţară, Marea Britanie, a votat să iasă din UE, şi o lume unde guvernele din jurul Europei şi din mare parte din lume se îndreaptă spre mişcări naţionaliste. Nu este neapărat o imagine de sărbătorit.

Trăim într-o lume care începe să se divizeze. Votul pentru Brexit în propria mea ţară şi alegerea lui Trump în SUA vorbesc despre o lume unde fosta siguranţă a dispărut. Vedem cereri din partea Chinei şi Rusiei pentru schimbarea regulilor pe care se bazează sistemul internaţional, pe care după căderea Zidului Berlinului mulţi dintre noi le-am luat de bune ca un cadru pentru pace şi relaţii la nivel mondial.

Putem spune cu certitudine că ordinea stabilită la sfârşitul Războiului Rece se clatină în jurul nostru. Mult mai puţin clar este cu ce va fi aceasta înlocuită. Călătorind în jurul UE în ultima perioadă, am văzut că diplomaţii încep să vorbească despre evenimente vechi, din secolul 19, precum Congresul de la Viena, în loc să vorbească despre secolul 20, în discuţii despre cum ar trebui să fie ordinea între naţiunile europene.

Cred că cei mai mulţi oameni au fost surprinşi de alegerea lui Trump. Eu sunt stresat de asta. De la acel vot şi-a moderat un pic ideologia pe care şi-a exprimat-o în campanie şi sunt multe contradicţii, mai ales în partea de politică externă. Dar dacă este o constantă, este că preşedintele vrea să se retragă din responsabilitatea globală pe care SUA şi-a asumat-o din 1945. După cum spune Trump, el este împotriva globalizării şi pentru America.

Europa deja a experimentat perioade dificile: criza din zona euro, criza migraţiei, Siria şi creşterea populismului anti-Bruxelles. Adevărul trist este că lucrurile nu vor deveni mai uşoare. Probabil că în anii următori vom vedea Marea Britanie că va părăsi Uniunea Europeană şi un „Brexit dur“. Va trebui să ne adaptăm unui nou preşedinte american, al cărui angajament cu privire la alianţa transatlantică, NATO şi UE este un zid.

Cred că în această parte din UE promisiunea sau ameninţarea unui preşedinte american care încheie acorduri cu preşedintele rus, care doreşte restabilirea sferei de influenţă a Rusiei, este extrem de periculoasă.

Lumea în care trăim poate fi descrisă de trei trenduri: primul este globalizarea în retragere în faţa creşterii naţionalismului. Vedem Brexit, Donald Trump, Marine le Pen, Mişcării Cinci Stele din Italia şi alte mişcări poupuliste în UE.

Aceste mişcări marchează o împotrivire în raport cu globalizarea. Al doilea trend care modelează lumea este retragerea Statelor Unite din rolul de leadership în politica mondială, în contextul unei stări politice caracterizate de ostilitate pentru implicarea în probleme externe.

A treia forţă este o scădere a încrederii între cetăţeni şi elitele de business şi politică, ceea ce alimentează creşterea măsurilor populiste. Dacă ne uităm la războiul civil din Siria, la criza refugiaţilor, la confruntările dintre suniţi şi şiiţi şi la confruntările marcate de extremiştii islamişti, vedem de ce spun că trăim într-o eră a divizării.

citeste mai mult pe: zf.ro

loading...

Facebook Comments