Capcanele legii initiate de Liviu Dragnea. De ce poate fi periculoasa incriminarea “defaimarii sociale” pentru libertatea de exprimare in presa, pe Facebook si bloguri

Capcanele legii initiate de Liviu Dragnea. De ce poate fi periculoasa incriminarea “defaimarii sociale” pentru libertatea de exprimare in presa, pe Facebook si bloguri

- in DE ACTUALITATE, NEWS, POLITICA, SOCIAL
2197
Comentariile sunt închise pentru Capcanele legii initiate de Liviu Dragnea. De ce poate fi periculoasa incriminarea “defaimarii sociale” pentru libertatea de exprimare in presa, pe Facebook si bloguri

Oricine pune o persoana in situatie de inferioritate in temeiul apartenentei sale politice infaptuieste o contraventie si va fi amendat cu pana la 60.000 lei. Prevederea face parte din proiectul de lege initiat de Liviu Dragnea, inregistrat la Senat in aceeasi luna in care a inceput judecarea apelului in dosarul in care Dragnea a fost condamnat la un an inchisoare cu suspendare si in aceeasi luna in care si-a depus candidatura pentru presedintia PSD. Este un proiect impotriva presei care scrie despre coruptii din politica, dar “formulat foarte hot, astfel incat politicienii se baga sub pulpana categoriilor defavorizate”, a declarat pentru HotNews.ro Sorin Ionita, Expert Forum. Vezi mai jos si pozitia Centrului pentru Jurnalism Independent.

 

  • Deputatul Liviu Dragnea, presedinte interimar al PSD si candidat pentru sefia plina a partidului, a depus la Senat luna aceasta un proiect de lege care prevede amenzi intre 1.000 si 60.000 lei pentru Defaimare sociala.
  • Ce prevede, printre altele, proiectul lui Dragnea:
  • Art. 19 – (1) Defaimarea sociala constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 30.000 lei, daca vizeaza o persoana fizica, respectiv cu amenda de la 2.000 lei la 60.000 lei, daca discriminarea vizeaza un grup social.
  • Art. 1. – d) Defaimare sociala – fapta sau afirmatia prin care o persoana este pusa in situatie de inferioritate pe temeiul apartenentei sale la un anumit grup social.
  • c) Grup social – categorie de persoane care se disting din punct de vedere social prin una sau mai multe trasaturi de gen, varsta, rasa, religie, origine etnica, limba materna, traditii culturale, apartenenta politica, orientare sexuala, origine sociala, avere, dizabilitati, boala cronica necontagioasa sau infectie HIV/SIDA.

Contactat de HotNews.ro, Sorin Ionita, partener fondator al think tank-ului Expert Forum, a declarat ca proiectul de lege este unul “in primul rand anti-presa, dar nu numai. Este impotriva presei si a oricui se exprima in spatiul public, pentru ca introduce o versiune de corectitudine politica ce e mult mult exagerata si nu cred ca gasesti echivalent in alte tari. Poate in Marea Britanie, care este notorie pentru faptul ca toti oligarhii se duc acolo pentru ca pot sa dea in judecata orice jurnalist care scrie nu stiu ce, dar acolo exista alte contrabalansari“.

Proiectul este formulat foarte hot, astfel incat politicienii se baga sub pulpana categoriilor defavorizate“, a avertizat Ionita. Acesta a precizat ca “daca initiativa venea de la vreo organizatie feminista sau de aparare a drepturilor romilor”, ar fi putut deschide calea dezbaterilor, “dar vine de la un om fara credibilitate si fara antecedente de actiuni in aceasta zona, deci normal ca lumea este suspicioasa si se intreaba: dar ce i-a venit?

Probabil ca va spune ca este noua directie a partidului, dar este un instrument util pentru politicieni, ca banuiesc ca se aplica si pe Facebook, deci ni se aplica tuturor. Tot ce este definit de instanta ca spatiu public va fi sub imperiul acestei legi, deci prinde si bloggeri, si comentatori pe Facebook“, a avertizat specialistul Expert Forum.

Acesta a declarat pentru HotNews.ro ca, daca Liviu Dragnea va fi ales la congres presedintele PSD, atunci “va trebui sa dea o directie, sa spuna niste lucruri despre viziuni si probabil ca asta este parte din noua viziune a PSD-ului. Cred ca a avut niste consultanti destul de destepti, care i-au spus ca acum la moda in afara la stanga e corectitudinea politica, deci faci un proiect si defilezi cu el prin Vest, iar acasa te aperi de oricine scrie despre tine. Mai ales ca in Romania nu este ca in Marea Britanie, unde in partide sa existe corupti ca expectii individualizate. In Romania exista bucati bune din partide, este o problema de sistem“.

Plus ca se mai inventeaza niste posturi, se mai creeaza un centru, ceea ce nu e rau, nu?”, a continuat Sorin Ionita, referindu-se la infiintarea Departamentului pentru Promovarea Demnitatii Umane si Tolerantei pe care proiectul de lege o prevede ca institutie care sa aplice sanctiunile pentru defaimarea sociala.

Fondatorul Expert Forum spune ca “nu ar trebui sa treaca aceasta lege, ar trebui sa fie oprita, insa cred ca este o incercare foarte inteligenta de a suci si a aplica prost o viziune despre corectitudine politica, care poate ca isi are rostul la un anumit moment dat. O folosesti pentru a apara nu grupurile defavorizate, ci ca la Ombudsamn – care este folosit de domnul Ciorbea pentru a-l spala pe cel mai bogat si conectat primar al tarii, si atat. Ala are nevoie de avocatul poporului, altcineva n-are. Este aceeasi situatie. Legea asta sa nu ne imaginam ca poate fi folosita altfel decat asa, selectiv, pentru cine trebuie. Nu va ajuta saracimea sau partile discriminate. Asta il preocupa pe domnul Dragnea acum: discriminarea“.

citeste articolul intreg pe: hotnews.ro

 

loading...

Facebook Comments