Cazul „Referendumul”- Liviu Dragnea, pe înţelesul tuturor. Interceptarea care arăta că liderul PSD coordona totul: „Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria”

Cazul „Referendumul”- Liviu Dragnea, pe înţelesul tuturor. Interceptarea care arăta că liderul PSD coordona totul: „Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria”

- in DE ACTUALITATE, NEWS, POLITICA
829
Comentariile sunt închise pentru Cazul „Referendumul”- Liviu Dragnea, pe înţelesul tuturor. Interceptarea care arăta că liderul PSD coordona totul: „Aveţi decât 38% prezenţă în Alexandria”

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost condamnat în dosarul „Referendumul”doarece a transmis membrilor PSD ordine pentru organizarea unei tombole electorale şi pentru mai multe mesaje tip sms, în care cerea imperativ colegilor din teritoriu să scoată lumea la vot. Politicianul a negat toate acuzaţiile. În total, 8 judecători de la Curtea Supremă au arătat că Dragnea a încălcat legea.

Completul de 5 judecători a publicat în această săptămâna motivarea deciziei de condamnare în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea. Politicianul a fost condamnat, pe 22 aprilie 2016, la la doi ani de închisoare cu suspendare. Dragnea a fost trimis în judecată alături de 74 de complici, dar în final, mai mult de jumătate din aceştia au fost achitaţi.

Anterior, în faza de fond a procesului, un complet format din 3 judecători -Corina Jîjîie (preşedinte), Lavinia Lefterache şi Lucia Rog- îl găsise vinovat pe Dragnea, şi l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare.

Astfel, în total, 8 judecători de la Curtea Supremă care au analizat acest dosar au arătat că Dragnea a încălcat legea. Ziarul „Adevărul” a analizat motivarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care are 330 de pagini şi în care sunt descrise pe larg probele şi motivele pentru care politicianul a fost condamnat.

Risca între unu şi 5 ani Completul de 5 Judecători l-a găsit vinovat pe Dragnea de infracţiunea de folosire a influenţei sau autorităţii de secretar general PSD, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite. Era vorba de obţinerea unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru USL (PSD +PNL), şi anume îndeplinirea cvorumului de participare la referendumul din 29 iulie 2012, pentru demiterea lui Traian Băsescu

„Fapta persoanei care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, într-un sindicat sau patronat ori în cadrul unei persoane juridice fără scop patrimonial, de a folosi influenţa ori autoritatea sa în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani”, este articolul 13 din Legea 78/2000, pentru care a fost găsit vinovat Liviu Dragnea.

Magistraţii au arătat că la acel moment, politicianul ocupa funcţiile de secretar general al PSD şi preşedinte al Uniunii Consiliilor Judeţene din România, funcţii publice care impuneau un comportament ireproşabil, în spiritul respectului datorat normelor legale şi morale.

Un articol „doborâtor”

Articolul de lege a ajuns celebru după ce deputatul Viorel Hrebenciuc (PSD) a fost interceptat, pe 17 octombrie 2014, atunci când discuta cu colegul său de partid, senatorul Dan Şova, necesitatea dezincriminării acestui articol, deoarece mulţi politicieni erau cercetaţi de DNA.

Dan Şova: Aşa l-au băgat şi pe Liviu cu „Referendumul”.

Viorel Hrebenciuc: Exact. Şi atunci, boss, ăsta este un articol doborâtor: orice telefon care îl dăm — că eu am zis asta în Biroul Permanent… (…) Am zis, domne, pe această lege, Dane, orice telefon îl dai este influenţare. Dacă eu sun pentru un primar din colegiu, noi trebuie să lămurim ce facem ca parlamentari, care e rolul nostru. Eu, dacă mă bat pentru un primar să îi dau bani la drum — că pe urmă mă văd oamenii acolo, nu? Mă iau de guler că nu rezolv cu drumul. E, în momentul acela e influenţare!

Dan Şova: Da, da.

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.

Dan Şova: Toţi!

Cum a încălcat Legea anticorupţie…

citeste mai departe pe: adevarul.ro

loading...

Facebook Comments