Klaus Iohannis, la bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi: “Poate gresi cineva un pret de achizitie cu 800 la suta?”

Klaus Iohannis, la bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi: “Poate gresi cineva un pret de achizitie cu 800 la suta?”

- in DE ACTUALITATE, ECONOMIE, NEWS, POLITICA
861
Comentariile sunt închise pentru Klaus Iohannis, la bilantul DNA. Laura Codruta Kovesi: “Poate gresi cineva un pret de achizitie cu 800 la suta?”

Klaus Iohannis a participat la sedinta de bilant privind activitatea DNA pe 2016, alaturi de ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazar, presedintele CSM, Mariana Ghena si presedintele instantei supreme.

Raportul anual de activitate al Directiei Nationale Anticoruptie pe anul 2016 a fost prezentat de procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

La reuniune participa presedintele Klaus Iohannis, ministrul interimar al Justitiei, Ana Birchall, procurorul general, Augustin Lazar, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, vicepresedintele CSM, Cristian Ban, presedintele instantei supreme, Cristina Tarcea, precum si procurorul-sef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Seful statului a afirmat ca inceputul acestui an ne-a gasit intr-un context in care lupta anticoruptie a fost pusa in mod real la incercare, subliniind ca lupta anticoruptie este o cerinta esentiala daca ne dorim un stat de drept.

Presedintele a mentionat ca “nefericita OUG 13 a fost abrogata”, iar sabia lui Damocles pare a fi fost ”pe moment” indepartata si a pledat in favoarea unro debateri ample privind moficarea legislatiei in domeniul justitiei.

Presedintele si-a inceput discursul prin a felicita DNA pentru bilantul pe anul 2016.

El a aratat ca, in ultimii 15 ani, nu numai capacitatea statului de a face fata provocarilor ce tin de coruptie a crescut, dar, lucru extrem de important, si mentalitatile la nivelul societatii s-au schimbat, dovada acestui fapt fiind la inceputul acestui an, cand cetatenii au aratat ca nu mai tolereaza coruptia.

Acesti oameni au asteptari ca viata publica sa aiba in centrul ei respectarea legii si integritatea”, a subliniat presedintele.

S-a intamplat un lucru extraordinar, principiile abstracte au devenit preocupari concrete pentru cetateni, iar cand acestea au fost puse in mod real in pericol, a existat o reactie fara precedent. (…) Inceputul acestui an n-a gasit intr-un context in care lupta anticoruptaie a fost pusa in mod real la incercare, iar indignarea si mobilizarea fara precedent a cetatenilor si reactiile partenerilor externi sunt semnale clare (…) Continuarea luptei anticoruptie este o cerinta esentiala daca ne dorim un stat modern”, a tinut sa afirme Klaus Iohannis.

Seful statului a averizat ca ”ireversibilitatea luptei anticoruptie nu e una garantata”.

El a spus ca masurile legislative care slabesc domeniul de aplicare a luptei anticoruptie, ingerinta actorilor politici in actul de justitie, campaniile media la adresa unor magistrati sunt doar cativa din factorii care pot afecta radical parcursul pe care s-a inscris Romania.

Presedintele a spus ca este necesara modificarea legislatiei, dar numai dupa o ampla dezbatere.

citeste mai departe pe: stirileprotv.ro

loading...

Facebook Comments