Noul proiect de lege al lui Iordache, copy-paste după OUG 13. Ministrul Justiţiei a făcut o singură modificare

Noul proiect de lege al lui Iordache, copy-paste după OUG 13. Ministrul Justiţiei a făcut o singură modificare

- in DE ACTUALITATE, NEWS, POLITICA
766
Comentariile sunt închise pentru Noul proiect de lege al lui Iordache, copy-paste după OUG 13. Ministrul Justiţiei a făcut o singură modificare

Ministrul Justiţiei Florin Iordache a trimis luni dimineaţă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), precum şi la toate instanţele şi parchetele din ţară, pentru puncte de vedere, un proiect de lege care preia fidel aproape toate prevederile OUG 13, abrogată duminică de Guvern, cu excepţia pragului de 200.000 de lei, de la infracţiunea de abuz în serviciu, la care Iordache a renunţat.

Deşi acest proiect de lege există şi a fost transmis cu termene către sistemul judiciar din România, Ministerul Justiţiei a anunţat câteva ore mai târziu că renunţă la el şi că „nu este preocupat să elaboreze un proiect de lege” pentru modificarea Codurilor Penale. Cu toate acestea, CSM a decis să meargă înainte cu procedura avizării acestui proiect, anunţând că până cel mai târziu pe 15 februarie, miercurea viitoare, va prezenta punctul său de vedere, alături de cele adunate de la instanţele şi parchetele din ţară, cărora Iordache le-a solicitat ca termen 10 februarie.

Proiectul de lege elaborat de Florin Iordache şi de care ulterior, la câteva ore, Ministerul Justiţiei s-a dezis, preia fidel prevederile OUG 13, abrogată de Guvern duminică, cu excepţia pragului de 200.000 de lei introdus la infracţiunea de abuz în serviciu, la care Iordache a renunţat în noul proiect.

 Proiectul de lege al lui Florin Iordache a fost de asemenea trimis şi la DNA, DIICOT, Parchetul General, ICCJ, la tribunale, curţi de apel şi la parchetele aferente acestor instanţe. Termenul pentru emiterea unor puncte de vedere a fost fixat de Iordache pe 10 februarie, conform documentului prezentat de CSM. CSM a anunţat că va aduna aceste puncte de vedere şi va comunica şi propriul punct de vedere, „până cel mai târziu pe 15 februarie”.

„Am înţeles că între timp a fost trimisă adresa prin care s-a retras, nu a fost pe ordinea de zi, nu a fost un proiect de lege prin care să trimitem către Parlament. Asta e calea prin care vreau să meargă lucrurile”, a declarat prim-ministrul Sorin Grindeanu, întrebat despre proiectul de lege al lui Florin Iordache.

În proiectul respectiv, se menţin exceptările membrilor de familie şi rudelor până la gradul II de la infracţiunea de favorizarea făptuitorului (art. 269 Cod Penal), precum şi a „emiterii, adoptării sau semnării actelor normative”.

Noua formă propusă pentru infracţiunea de abuz în serviciu (art. 298 Cod Penal) este următoarea: „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii exprese dintr-o lege, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice, astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

La abuzul în serviciu, se elimină astfel pragul de 200.000 de lei propus în OUG, dar se menţin pedeapsa redusă faţă de prevederile actuale (2-7 ani) şi exceptarea emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative, la fel ca şi la infracţiunea de favorizarea făptuitorului.

În proiect se menţine de asemenea abrogarea infracţiunii de neglijenţă în serviciu (art. 298 Cod Penal).

Definiţia infracţiunii de conflict de interese (art. 301 Cod Penal) rămâne aceeaşi ca şi în OUG 13 – trebuie menţionat că sintagma controversată şi blamată de sistemul judiciar, „foloase patrimonial necuvenite”, care golea de sens conflictul de interese, a fost eliminată încă din OUG – : „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-au obţinut, direct sau indirect, foloase patrimoniale, pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori pentru un afin până la gradul II inclusiv se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Din infracţiunea de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe (art. 336 Cod Penal) se menţine eliminarea sintagmei privind alcoolemia de peste 0,80 grame la litru în sânge – „la momentul prelevării mostrelor biologice”.

Prevederea controversată de modificare a Codului de Procedură Penală, privind denunţul, este de asemenea menţinută în proiectul trimis de Florin Iordache la CSM: „Denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală”.

CITESTE AICI PROIECTUL DE LEGE TRIMIS LA CSM

sursa: gandul.info

loading...

Facebook Comments