PSD se pregăteşte să dea lovitura. Pedepse cu închisoare pentru cei ce împiedică exercitarea puterii de stat

PSD se pregăteşte să dea lovitura. Pedepse cu închisoare pentru cei ce împiedică exercitarea puterii de stat

- in DE ACTUALITATE, POLITICA
719
Comentariile sunt închise pentru PSD se pregăteşte să dea lovitura. Pedepse cu închisoare pentru cei ce împiedică exercitarea puterii de stat

Nu demult, purtătorul de cuvânt al PSD susţinea că protestatarii au împiedicat activitatea Guvernului. Aparent, declaraţiile, care i-au siderat pe manifestanţii paşnici din Victoriei, păreau un discurs oarecare, în linie cu greaua moştenire de la tehnocraţi sau gaura de 10 miliarde la buget. Discursul lui Dobre ar putea avea însă bătaie mult mai lungă….

PSD a depus la Senat un proiect de lege care ar putea ţinti (printre altele) spre cei ce protestează pentru schimbarea Guvernului. Concret, proiectul – semnat de senatorul PSD Tudor Ciuhodaru – depus la Senat pe 1 martie prevede pedepsirea cu închisoare între 3 luni şi 6 ani a celor ce întreprind acţiuni pentru “schimbarea ordinii constituţionale sau împiedicarea exercitării puterii de stat”, relatează Realitatea.net.

În expunerea de motive, senatorul susţine că proiectul este necesar întrucât europarlamentari de etnie maghiară au cerut autonomia Ţinutului Secuiesc, iar democraţia din România ”nu poate merge până la nivelul la care, prin abordări extremiste, se atacă esenţa statului român”. Însă, în lipsa clară a unor prevederi legea ar putea fi folosită şi pentru pedepsirea protestelor împotriva acţiunilor Guvernului, că tot “bătea şaua” purtătorul de cuvânt al PSD că protestatarii perturbă activitatea Guvernului.

Proiect de lege

Proiect de lege (Elena Calistru)

Ce prevede proiectul concret

Concret, proiectul de lege prevede introducerea unui alineat 3, la articolul 397 din Codul Penal, ce ar urma să aibă această formă:

(3)”Întreprinderea de acţiuni împotriva persoanelor sau bunurilor săvârşite de una sau mai multe persoane împreună, în scopul schimbării ordinii constituţionale ori a îngreunării sau împiedicării puterii de stat, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”.

Pe de altă parte, două articole din Constituţie prevăd dreptul la libertatea de exprimare şi dreptul la Libertatea întrunirilor, dacă se desfăşară paşnic fără arme, ceea ce ar face ca iniţiativa lui Ciuhodaru să fie neconstituţională.

Astfel, articolul 39 prevede: ”Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere şi se pot organiza şi desfăşura numai în mod paşnic, fără nici un fel de arme”.

Totodată, articolul 30 stipulează: ”Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile”.

Reacţii

Vestea iniţierii acestui proiect de lege nu a fost primită prea bine pe reţelele sociale.

“Parlamentul nostru lucrează. Vă reamintesc că purtătorul de cuvânt al PSD povestea cum protestatarii au împiedicat activitatea guvernului. Deci mare atenţie. A protesta ar putea deveni curând faptă penală”, scrie, pe Facebook, Elena Calistru, preşedintele Funky Citizens, ONG ce luptă pentru transparenţă în administraţie.

“Dacă ieşi la protest, poţi să faci închisoare. Dacă furi din banul public sau faci abuz în serviciu, nu mai faci închisoare (cel puţin aşa vor ei să modifice)”, scrie o altă persoană.

“E neconstituţional, deci pică propunerea la CCR!”, adaugă altă persoană.

sursa: epochtimes-romania.com

loading...

Facebook Comments