Statele Unite, Marea Britanie și Franța au bombardat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, mai multe obiective guvernamentale situate pe teritoriul Siriei.
Mișcarea celor trei state vine în semn de răspuns la presupusul atac chimic al regimului sirian susținut de Rusia, care a avut loc într-un orășel din Ghouta de Est, weekendul trecut, informează BBC News.
„Am cerut forțelor armate ale Statelor Unite să lanseze atacuri aeriene asupra unor obiective care contribuie la regimul chimic al dictatorului Bashar al-Assad. Forțele comune americane, britanice și franceze răspund atrocităților și vor folosii toate instrumentele puterii noastre naționale: militare, economice și diplomatice”, a spus Donald Trump într-un discus la Casa Albă, subliniind că scopul acestui atac este „să descurajeze producția, promovarea și folosirea armelor chimice.”
Totodată, el a avertizat regimul Bashar al-Assad, susținut de forțele ruse, că atacurile vor continua până când presupusul program chimic se va sfârși: „Forțele noastre sunt pregătite să continue până când regimul sirian încetează să mai folosească arme chimice.”
Liderul de la Casa Albă a continuat afirmând: „Acest masacru a fost ceea ce a dus la tensionarea situației prin folosirea de arme chimice de către acest regim îngrozitor. Atacul diabolic a provocat suferințe mamelor și taților, bebelușilor și copiilor, care n-au mai putu respira. Acestea nu sunt acțiunile unui om, ci mai degrabă crimele unui monstru. Ce fel de națiune vrea să fie asociată cu un criminal în masă, care ucide bărbați, femei și copii nevinovați. Țările din lume pot fi judecate după prieteniile pe care le au. Nicio națiune nu a avut de câștigat promovând, pe termen lung, tirani brutali și dictatori criminali. Rusia trebuie să decidă dacă va continua pe această cale întunecată sau dacă se va alătura națiunilor civilizate, ca o forță pentru pace și stabilitate. Sper că într-o zi ne vom înțelege cu Rusia și poate chiar și cu Iran, sau poate că nu”.
„Astăzi, Franța, Marea Britanie și Statele Unite și-au arătat puterea legitimă împotriva barbarismului și brutalității. Îi rog pe toți cetățenii americani să spună o rugăciune pentru luptătorii noștri bravi și pentru aliați, în timp ce se implică în această acțiune. Ne rugăm să aducem alinare celor ce suferă în Siria. Ne rugăm ca Dumnezeu să ghideze întreaga regiune spre un viitor al păcii și demnității.”
Și premierul britanic Theresa May a confirmat că Marea Britanie participă la acest atac, subliniind că nu există „nicio alternativă la folosirea forței.” Mai mult, ea a subliniat că loviturile aeriene nu urmăresc „o schimbare de regim”, adică înlăturarea de la putere a lui Bashar al-Assad.
Potrivit unor surse militare, americanii au folosit în atac un distrugător pe care îl au în Marea Roşie, dar și bombardiere de tip B-1, care au lansat rachete de croazieră. Forțele britanice au folosit avioane de tip Tornado, iar francezii avioane Rafale.
Generalul american Joseph Dunford le-a declarat jurnaliștilor americani acreditați la Pentagon că cel puțin trei ținte au fost lovite:
- un laborator științific din Damasc despre care se crede că are legătură cu producerea armeloc chimice și biologice;
- un depozit de arme chimice din vestul orașului Homs;
- un depozit pentru echipamente aferente armelor chimice și un important post de comandă, tot în apropiere de Homs.
Prima reacție a Rusiei, după atacul Statelor Unite în Siria
Statele Unite și aliații vor trebui să suporte consecințele atacului lansat în Siria, a precizat ambasadorul Rusiei la Washington Anatoly Antonov, ca urmare a atacului din cursul nopții asupra mai multor obiective siriene, informează TASS.
„Cele mai rele așteptări au devenit realitate. Au rămas surzi la avertismentele noastre. Au acționat conform unui scenariu plănuit dinainte. Suntem amenințați din nou. Am avertizat că asemenea acțiuni nu vor rămâne fără consecințe. Toată responsabilitatea e pe umerii Washingtonului, Londrei și Parisului”, a spus diplomatul rus.
Totodată, Antonov a precizat că este „inacceptabil ca președintele Rusiei să fie insultat”.
Vor fi mai multe atacuri
Noul plan american de atac în Siria nu își va afla însă punctul final tot în noaptea de vineri spre sâmbătă. Președintele american a sugerat că ar putea fi vorba despre o acțiune în mai multe etape, în mai multe valuri, dar a insistat totuși că SUA nu vor rămâne angajate în Siria pe termen nedefinit sub nicio formă. Anterior, el spusese echipei sale de consilieri pe teme de securitate națională că dorește ca trupele americane să plece din Siria în maximum șase luni.
Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți și pe pagina noastră de Facebook aktualnews.ro, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.