Îţi cureţi urechile cu beţişoare cu vată? Există riscul să îţi perforezi timpanul.Deşi această activitate este totuşi responsabilă pentru doar 40% dintre cazurile de ruptură de timpan, este una periculoasă.
Timpanul este acea membrană din ureche care vibrează precum o tobă, permiţându-ne să auzim. De asemenea, reprezintă este o barieră între urechea externă şi cea medie. Astfel, atunci când este ruptă sau chiar fisurată, rana provoacă durere, pierderea auzului şi infecţii, permiţând bacteriilor să ajungă mai adânc în ureche, scrie Live Science.
Pentru noul studiu, cercetătorii au avut o dată de baze din perioada 2012 – 2016, care cuprindea cazurile de ruptură a timpanelor a 80 de pacienţi, dintre care 20 erau copii.
„Sper ca studiul nostru să încurajeze mai mulţi doctori să recomande pacienţilor să evite utilizarea beţelor pentru curăţarea urechilor”, a precizat Dr. Doron Sagiv, medic la Centrul Medical Şeba de la Universitatea Tel Aviv.
Dr. Sagiv a fost surprins de câte cazuri sunt provocate de beţele cu vată, dintre care 5% au avut nevoie de intervenţie chirurgicală. „Din păcate, părinţii fac asta copiilor cu obiceiurile lor”, a precizat Dr. Erich Voigt, de la Universitatea New York, care nu a participat la studiu, scrie Descoperă.ro.
Totuşi, majoritatea cazurilor (56%) au la bază şi un alt gen de traumă, anume diferenţa de presiune dintre exterior şi interior. Aceasta poate apărea atunci când cineva este lovit peste ureche. Când acest lucru se întâmplă, o cantitate mare de aer sau de apă este comprimată în spaţiul din ureche.
Se poate şi invers, atunci când presiunea spaţiului din ureche scade rapid. Un exemplu în acest sens este un sărut puternic pe ureche.
Dragi prieteni. Ne-ar face foarte mare plăcere să ținem legătura cu voi și pe rețelele de socializare, motiv pentru care vă invităm să ne urmăriți pe pagina Facebook, unde vom putea discuta împreună știrile și articolele noastre. Vizitați pagina noastră Facebook aici.