Ai peste 40 de ani? Poţi suferi de aceată boală care face ravagii. Primul simptom: tuse dimineaţa

Ai peste 40 de ani? Poţi suferi de aceată boală care face ravagii. Primul simptom: tuse dimineaţa

- in DE ACTUALITATE, INEDIT, LIFESTYLE, SANATATE, SOCIAL, UTILE
1418
Comentariile sunt închise pentru Ai peste 40 de ani? Poţi suferi de aceată boală care face ravagii. Primul simptom: tuse dimineaţa
plamani

Bărbat, trecut de 40 de ani, fumător, tuşeşte, mai ales dimineaţa, deseori are senzaţia bruscă de lipsă de aer, şuieră şi gâfâie la efort – acesta este profilul pacientului cu Bronhopneumopatia cronică obstructivă – BPOC.

În România sunt foarte mulţi pacienţi nediagnosticaţi. Mulţi oameni nu îşi dau seama cât de gravă e boala aceasta, aflată pe locul 4 în topul bolilor responsabile de cele mai multe decese. Cel mai adesea, oamenii pun simptomele BPOC pe seama bătrâneţii.

BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică) este o boala de plămâni care cauzează anual moartea a 3 milioane de oameni la nivel mondial, şi aproape jumătate dintre pacienţi nu ştiu că au boala. În România, aproximativ un milion de oameni suferă de BPOC. Simptomele timpurii ale bolii nu sunt recunoscute, mai ales din cauza faptului că tusea, senzaţia de sufocare, oboseala par a fi consecinte fireşti ale fumatului sau înaintării în vîrsta.

Fumatul este principala cauză a BPOC. În marea majoritate a cazurilor, BPOC apare la fumători, dupa vârsta de 40 de ani. Nu toţi fumatorii fac BPOC, dar s-a constatat că o proporţie de 10-15% dintre ei, care au probabil o predispoziţie înca neprecizată, reacţionează exagerat la fumul de ţigară. Rezultatul este o inflamaţie cronică a bronhiilor şi plămânilor care se soldează cu îngustarea progresivă a bronhiilor şi distrugeri ale pereţilor alveolelor pulmonare (emfizem).

În afară de fumat, BPOC mai poate fi favorizat de poluarea atmosferică, de fumatul pasiv (la nefumătorii care respiră fumul altora), sau de sistemele de încălzire cu cărbuni, scrie doctorulzilei.ro.

loading...

Facebook Comments