Boala care te poate ucide în 24 de ore face ravagii. Atenţie! Un tânăr din Braşov a murit zilele trecute

Boala care te poate ucide în 24 de ore face ravagii. Atenţie! Un tânăr din Braşov a murit zilele trecute

- in DE ACTUALITATE, NEWS, SANATATE, SOCANT, SOCIAL, UTILE
1388
Comentariile sunt închise pentru Boala care te poate ucide în 24 de ore face ravagii. Atenţie! Un tânăr din Braşov a murit zilele trecute
meningita

 Meningita presupune inflamarea meningelor, adică a membranelor care acoperă creierul şi coloana vertebrală și a lichidului cefalorahidian. Este o boală extrem de gravă, declanșată de o bacterie sau de un virus, care apare cu o frecvență mai mare în lunile de vară și la începutul toamnei.

Un tănăr a murit din cauza meningitei, alţi 19 prezintă simptome ale bolii

Direcţia de Sănătate Publică din Braşov a anunţat declanşarea unei anchete epidemiologică după ce un tânăr diagnosticat cu meningită a murit, iar alte 19 persoane prezintă simptome ale bolii. Purtătorul de cuvânt al DSP Braşov, Claudia Bularca, a declarat luni, pentru Mediafax, că o anchetă epidemiologică este în desfăşurare după ce un elev de 17 ani diagnosticat cu meningită a murit, joi, la Spitalul de Pediatrie din Braşov.

Aproape 200 de persoane, care au venit în contact cu tânărul, au fost chemate la medic, pentru consult, iar 19, care prezentau simptome ale bolii, au fost internate.

„Cei internaţi prezentau febră, subfebră sau cefalee. Acum sunt cu stare generală bună, fiind vorba de colegi sau rude ale tânărului. Nu e niciunul în pericol. Noi am luat toate măsurile. Orice simptom a fost internat. S-a făcut şi profilaxie. În jur de 200 de persoane, care au intrat în contact cu el, au venit la spital”, a declarat Bularca.

Medicii spun că, cel mai des, meningita apare în rândul copiilor sau adulţilor tineri (15 – 24 de ani), însă există risc şi pentru vârstnici, în general pentru toate persoanele care au un sistem imunitar slăbit. În funcție de ceea ce o provoacă, există mai multe tipuri de meningită: virală, acută bacteriană, meningococică, pneumococică, stafilococică, streptococică, cu bacili gram negativi, tuberculoasă, coriomeningita limfocitară benignă, meningită urliană, meningită cu HIV și meningită fungice.

Tot ce trebuie să ştii despre meningită

Principalele simptome sunt cele ale unei gripe severe: gâtul înţepenit şi durere în zona cervicală, febră, frisoane, dureri de cap combinate cu stări de vomă, somnolenţă și dureri musculare, fotofobie.

Meningită bacteriană, spre exemplu, este cauzată de meningococ sau pneumococ, bacterii pe care le găsim în gât sau în nas nasului, fără a provoca, de obicei, afecţiuni. Problema apare atunci când aceste bacterii ajung în sânge, atunci declanșând boala. Meningita bacteriană este, totuși, o formă rar întâlnită, dar este și foarte periculoasă. Se transmite de la om la om prin secreţiile nazale şi salivă. Dacă nu este tratată, poate provoca afecţiuni ireversibile ale creierului și poate duce la decesul pacientului în doar 24 de ore.

Meningită virală este cea mai frecventă formă, iar în cazurile severe, provoacă febră şi frisoane. Potrivit statisticilor oficiale, anual, în jur de 80% dintre copiii mici o fac. Se transmite prin mâncare, apă, dar și prin atingerea unor obiecte contaminate.

Atenție! Meningita, sub toate formele ei, este o boală contagioasă iar germenii care au cauzat-o pot fi uşor transmişi de la o persoană la alta prin tuse, strănut sau sărut, scrie doctorulzilei.ro

sursa: realitatea.net

loading...

Facebook Comments