Cât durează imunitatea după ce te-ai infectat COVID-19 sau după vaccin? Ce știm până acum

Cât durează imunitatea după ce te-ai infectat COVID-19 sau după vaccin? Ce știm până acum

- in SANATATE
3709
Comentariile sunt închise pentru Cât durează imunitatea după ce te-ai infectat COVID-19 sau după vaccin? Ce știm până acum
covid-19-vaccin

Imunitatea poate apărea în mod natural după dezvoltarea COVID-19 sau după vaccinarea împotriva COVID-19.

Indiferent dacă v-ați recuperat după COVID-19 sau ați primit vaccinul, înțelegerea imunității și cât durează aceasta vă poate oferi o perspectivă importantă asupra modului în care puteți interacționa în siguranță cu alții în timpul pandemiei.

Există două tipuri de imunitate: naturală și indusă de vaccin.

National Institutes of HealthTrusted Source explică: „Celulele imune și proteinele care circulă în organism pot recunoaște și ucide agentul patogen dacă este întâlnit din nou, protejând împotriva bolii și reducând severitatea bolii.”

Componentele protecției imunității includ:

  • Anticorpii, sunt proteine ​​care circulă în sânge și recunosc substanțele străine precum virusurile și le neutralizează.
  • Celulele T ajutătoare care contribuie la recunoașterea agenților patogeni.
  • Celulele T ucigătoare care distrug agenții patogeni.
  • Celulele B produc anticorpi noi atunci când organismul are nevoie de ei.

S-a constatat că persoanele care se recuperează după COVID-19 au toate aceste patru componente. Cu toate acestea, detaliile despre ceea ce înseamnă acest lucru pentru răspunsul imunitar și cât durează imunitatea nu sunt foarte clare.

Cel mai recent studiu publicat în revista Science a constatat că imunitatea poate dura până la 8 luni. Cercetătorii au descoperit că cei patru factori au persistat cel puțin 8 luni după infectarea cu virusul.

Acest lucru este important, deoarece acest lucru arată că organismul își poate „aminti” SARS-CoV-2. Dacă întâlnește din nou virusul, celulele B de memorie se pot îndrepta rapid și pot produce anticorpi pentru a lupta împotriva acestuia.

Cei care s-au recuperat după COVID-19 ar putea avea imunitate timp de luni sau poate chiar ani, au mai spus autorii studiului.

Dar dacă te-ai vaccinat?

Micrografie electronică cu scanare colorizată a unei celule, izolată dintr-o probă de pacient, care este puternic infectată cu particule de virus SARS-CoV-2 (roșu). Facilitatea de cercetare integrată NIAID, Fort Detrick, Maryland

În prezent, cele două vaccinuri autorizate pentru utilizare în Statele Unite provin de la Pfizer-BioNTech și Moderna. Vaccinul Moderna are aproximativ 94% eficiență în prevenirea COVID-19, iar vaccinul Pfizer-BioNTech aproximativ 95%.

Ambele vaccinuri, ajută organismul să dezvolte imunitate la virusul care provoacă COVID-19 fără a fi însă nevoie să fiți infectat COVID-19.

Ambele vaccinuri necesită două doze făcute la câteva săptămâni distanță pentru a obține o protecție completă.

Odată ce ai protecție completă împotriva virusului, corpul tău este lăsat cu o cantitate suficientă de celule T, precum și de celule B care își vor aminti cum să lupte împotriva virusului în viitor, la fel ca în cazul imunității naturale.

De obicei durează câteva săptămâni până când organismul produce celule T și celule B după vaccinare. În acest timp, este posibil să dobândiți virusul care cauzează COVID-19 până când corpul dumneavoastră vă poate oferi protecție.

Cu toate acestea, un studiu publicat pe 24 februarie 2021 în revista JAMA Internal Medicine a constatat că persoanele care au fost testate pozitiv pentru anticorpi SARS-CoV-2 pe baza testelor de anticorpi, pot prezenta un risc viitor scăzut la infecția cu SARS-CoV-2.

Deoarece lungimea perioadei imunității după dezvoltarea COVID-19 sau administrarea vaccinului, nu este pe deplin cunoscută, practicarea distanțării fizice sau sociale și purtarea unei măști trebuie să continue pentru a opri răspândirea.

loading...

Facebook Comments